Εθισμένοι (και) στο... μαύρισμα - Karfitsa.gr
Υγεία

Εθισμένοι (και) στο… μαύρισμα

Πόσο ασχολείστε με το μαύρισμα;

550_334_67096Πόσο ασχολείστε με το μαύρισμα; Μήπως είναι η πρώτη σας σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ; Εχετε προσπαθήσει ποτέ ανεπιτυχώς να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε μαυρίζοντας; Μήπως για να μαυρίσει το δέρμα σας χάσατε κάποια στιγμή ένα σημαντικό ραντεβού ή κοινωνική δραστηριότητα;

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αλμπανι χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους ερωτήσεις, για να διαπιστώσουν εάν μια ομάδα φοιτητών ήταν εθισμένη στο μαύρισμα.

Από τους 421 φοιτητές που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη, οι 229 είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τεχνητούς τρόπους για να μαυρίσουν- και από αυτούς, το 70% έως 90% έδειχνε να είναι… εθισμένο στο μαύρισμα! Το ποσοστό των εθισμένων παρουσίαζε διακυμάνσεις αναλόγως με τα κριτήρια που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά οι ερευνητές για να ορίσουν τον εθισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν απρόσμενα υψηλό.

«Μας εξέπληξε πραγματικά πολύ το εύρημά μας», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Ε. Μόουσερ, από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Μεμόριαλ. Εξίσου απρόσμενο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αrchives of Dermatology», ήταν το εύρημα πως μεταξύ των εθελοντών που πληρούσαν τα κριτήρια των εθισμένων ήταν σημαντικά υψηλότερα τα ποσοστά των αγχωδών διαταραχών αλλά και αυτά της χρήσης ουσιών και αλκοόλ.

Ανάλογα ευρήματα έχουν και προγενέστερες μελέτες για το μαύρισμα με φυσικό τρόπο (με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, δηλαδή), αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτού του είδους ο εθισμός παραμένει προς το παρόν άγνωστος.
tanea.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ