fbpx

, Σάββατο
13 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Η όπερα επιστρέφει στο «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024»

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Θεσσαλονίκη: Η όπερα επιστρέφει στο «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024»

35 35 people viewed this event.

Στον αγαπημένο καλοκαιρινό πολιτιστικό θεσμό επιστέφει φέτος η όπερα. Συγκεκριμένα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο «I Pagliacci» του Ruggero Leoncavallo στις 10,11,12 και 14 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Εκατό συντελεστές θα ανεβούν στην σκηνή για να ζωντανέψουν ένα από τα γνωστότερα πρώιμα έργα του ιταλικού βερισμού.

Για το έργο

Η  ιστορία παρακολουθεί τη σχέση των πρωταγωνιστών ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στο Montalto της Calabria.

Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με φόντο ένα ιταλικό χωριό. Ο βίαιος χαρακτήρας του Canio και η ανάγκη της Nedda να ξεφύγει προς μια πλασματική ελευθερία, μέσω της αγκαλιάς ενός άλλου άνδρα, αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που πυροδοτείται από τον Tonio, ένα χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί για να καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας, ωθώντας τους πρωταγωνιστές στα όρια των αντοχών τους και οδηγώντας τους σε μια παρανοϊκή βουτιά.  

Στην παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου η ιστορία μεταφέρεται στη δεκαετία του 50΄. Μια περίοδο που ακόμα υπάρχει το «χρώμα» του ιταλικού νότου, που τα απόνερα του πολέμου εξωθούν ανθρώπους, όπως η Νέντα, σε δύσκολες επιλογές επιβίωσης και που ακόμα η ενδοοικογενειακή βία και το bulling όχι απλά δεν κατακρίνονται αλλά θεωρούνται δείγματα ισχύος και δημοφιλίας. Είναι μια περίοδος για την οποία ο θεατής έχει αναφορές και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να κατανοήσει, να αποκωδικοποιήσει και να σηματοδοτήσει τα σκηνικά μηνύματα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου κ. Αθανάσιος Κολαλάς, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, αναφέρει: «Σήμερα, σε μια περίοδο που μαστίζεται από παραδείγματα κακοποιητικών συμπεριφορών, σε όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά επίπεδα, το να παρακολουθήσουμε την ιστορία μιας γυναίκας που ταλανίζεται ανάμεσα σε τρείς  νοσηρές, -ερωτικής φύσεως- σχέσεις (διαφορετικές όμως μεταξύ τους από άποψη προσέγγισης , μέσων και συμπεριφοράς), ενδεχομένως μας κάνει να αποκωδικοποιούμε και να αναγνωρίζουμε ευκολότερα ανάλογες περιπτώσεις τοξικότητας, ακόμα και αν αυτές κρύβονται πίσω από τη μάσκα του “νοιαστικού συζύγου”, του “σωτήρα εραστή” ή του “ερωτευμένου θαυμαστή”».

Υπενθυμίζεται ότι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024» στήθηκε γύρω από την γυναίκα.

«Σοκαρισμένοι από τα περιστατικά έμφυλης βίας, που αυξάνονται ολοένα, νιώσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Θανάση Κολαλά ότι έπρεπε φέτος να ρίξουμε τα φώτα πάνω της, να μη μείνουμε αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε και η Όπερα «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλλο, γιατί κατ’ ουσίαν είναι μία ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, που έχει τραγική κατάληξη. Φέτος λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό» σημειώνει η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ έχει πάρει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Αυτό μας οδήγησε να κινηθούμε ευκολότερα και να το μετακυλήσουμε σε οικονομικότερα εισιτήρια», αναφέρει η κυρία Μυκωνίου προσθέτοντας ενδεικτικά πως τα εισιτήρια της όπερας σε όλα τα διαζώματα κοστίζουν 15 ευρώ, ενώ υπάρχουν παραγωγές του Φεστιβάλ Επταπυργίου με 5 ευρώ εισιτήριο.

Εξάλλου υπάρχει πρόβλεψη για εισιτήρια ανέργων, ατόμων άνω των 65 ετών, ΑμεΑ και φοιτητών.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης  

Διεύθυνση : Μαίρη Κωνσταντινίδου

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Διεύθυνση : Μαρία Μελιγκοπούλου – Ελπίδα Τσάμη

Σκηνοθεσία – Σκηνικά Αθανάσιος Κολαλάς

Κοστούμια: Πένυ Ντάνη  

Χορογραφίες : Τατιάνα Παπαδοπούλου

Φωτισμοί : Σαράντος Ζουρντός

Canio : Mikhael Spadaccini

Neda : Μαρία Κωστράκη

Tonio : Armando Puklavec

Peppe : Αλεξανδρος Σταυρόπουλος

Silvio : Γιώργος Ιατρού

Σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και το ΚΘΒΕ

«I PAGLIACCI» Όπερα με την ΚΟΘ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ  ΔΙΑΖΩΜΑΤΑ:  15€,

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:     10€.

*Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει και γίνεται μέσω more.com https://www.more.com/music/festibal-eptapyrgiou-2024/ και στα φυσικά σημεία προπώλησης: WIND, Public, Media Markt.

Για πληροφορίες και για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: www.kepo.gr   τηλ. 2310602- 599.

Για να εγγραφείτε για αυτό το γεγονός, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ακόλουθη διεύθυνση:

 

Ημερομηνία

10 Ιούλ 2024 @ 21:00 με
14 Ιούλ 2024 @ 01:00
 

Τύπος Εκδήλωσης

 

Κατηγορία Εκδήλωσης

Κοινοποίηση σε φίλους

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.