"Ημέτεροι", εισαγγελέας και διαθεσιμότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Κοινωνία

“Ημέτεροι”, εισαγγελέας και διαθεσιμότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου Θεσσαλονίκης εάν «περπατήσει» το σχέδιο διαθεσιμότητας και απολύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, εμφανίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

mpoutaris-dimotiki-astunomiaΤου Βαγγέλη Στολάκη

Έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου Θεσσαλονίκης εάν «περπατήσει» το σχέδιο διαθεσιμότητας και απολύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, εμφανίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θα τους πω να ορίσουνε, αυτοί (οι κυβερνώντες) δήμαρχο». Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, εκτός εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από το σύνολο των δημάρχων της χώρας.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσιάστηκαν, περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης επηρεάζονται από το σχέδιο διαθεσιμότητας και απολύσεων. Πρόκειται για 170 δημοτικούς αστυνομικούς, 120 σχολικούς φύλακες, 115 σχολικές καθαρίστριες και 650 άλλους υπαλλήλους που παραμένουν στις θέσεις τους λόγω ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση του δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και σχολικών καθαριστριών.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως εάν οι δημοτικοί αστυνομικοί μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ τότε θα ανθίσει η παραβατικότητα στην πόλη. Την ίδια ώρα ανέφερε πως είναι βασική προϋπόθεση η πόλη και οι πολίτες να «αγκαλιάσουν» και να μην «κλωτσήσουν» τη δημοτική αστυνομία. Αναπάντητο σύμφωνα με το Γ. Μπουτάρη παραμένει και το ζήτημα των εσόδων ύψους 3,5 έως 4 εκ. ευρώ ετησίως, που προέρχονται στο ταμείο του δήμου από παραβάσεις και πρόστιμα που βεβαιώνει η δημοτική αστυνομία.

Ο κ. Μπουτάρης ισχυρίστηκε πως το κεντρικό κράτος και η κυβέρνηση λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς διαβούλευση και ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης, «δεν μπορεί να ισχύει το αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις συναντήσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με ευρωπαίους αξιωματούχους, κυρίως Γερμανούς, τόνισε ότι οι Γερμανοί έχουν νευριάσει με τον τρόπο που είναι «ευνουχισμένη» η τοπική αυτοδιοίκηση. Δήλωσε επίσης πως οι εργαζόμενοι κυρίως της δημοτικής αστυνομίας θα έχουν στο πλευρό στις κινητοποιήσεις τους τη διοίκηση του δήμου.

Σε ερώτηση της Karfitsa για το εάν ο δήμος θα κατεβάσει «ρολά» τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, απάντησε πως το κλείσιμο του δημαρχείου είναι συμβολικό και ότι οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες, αλλά συμπλήρωσε: «Ό,τι απόφαση πάρει το σωματείο των δημοτικών αστυνομικών θα τη δεχτούμε».   

Στέλνουν τον Μπουτάρη στον Εισαγγελέα

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, απείχε από τη συνέντευξη τύπου αν και προσκλήθηκε. «Ο Μπουτάρης είναι ο μοναδικός δήμαρχος στη χώρα που δεν έκλεισε σήμερα το δήμο και έδωσε το σήμα για απολύσεις. Καταγγέλλουμε το Γιάννη Μπουτάρη για τις συχνές ύβρεις του εναντίον των υπαλλήλων του δήμου. Θέλει να διαλύσει οριστικά τις υποδομές και τις υπηρεσίες του», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Βάιος.

Τον κατήγγειλε επίσης «ότι μοιράζει πλούτο και εξουσία σε μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, δίνοντας υπερωρίες και κάνοντας προαγωγές σε εργαζομένους της αρεσκείας του» , ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα ο Σύλλογος θα ενημερώσει τον Εισαγγελέα και την επιθεώρηση εργασίας για το γεγονός ότι δεν έχει παραχωρήσει ρούχα στους εργαζομένους, ενώ εισπράττει 1 εκ. ευρώ το χρόνο από τους δημότες.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ