«Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

«Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων»

Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ)

Τζιτζικώστας-Πόντος2

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης και πλήθος επισήμων και κόσμου.

Στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, με κεντρική ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, ενώ στις 11 ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Τζιτζικώστας-Πόντος1

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Λίγα λόγια αρμόζουν σήμερα, για την ημέρα μνήμης και ευθύνης για όλους τους Έλληνες. Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, όσα εμπόδια και να θέλουν να βάλουν ορισμένοι. Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, είναι πρωτίστως ημέρα καθήκοντος και ευθύνης απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που περιμένουν τη δικαίωση. Αυτό το βάρος της μεγάλης ευθύνης, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας, οφείλουμε εμείς να το σηκώσουμε. Και όταν λέω εμείς, εννοώ όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον τεράστιο αγώνα που δίνει σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Η κ. Πατουλίδου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «βασική επιδίωξη της Ελλάδας δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά «η αναγνώριση και ένα ‘ειλικρινές συγγνώμη’ από την Τουρκία, που ευθύνεται για το φρικτό θάνατο, αθώων ανθρώπων. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι να αποδεχτούμε την πραγματική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και να φροντίσουμε να διδαχθούμε από αυτά, ώστε να μην επαναληφθούν».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ