Όχι στη διάλυση του Ηρακλή από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Όχι στη διάλυση του Ηρακλή από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Κινητοποιούνται και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης

“Όταν κινδυνεύει μια ομάδα της περιοχής μας δεν παίζουμε”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το αίτημα που είχε απευθύνει το ΣΔΟΕ για λύση του σωματείου “Γ.Σ Ηρακλής” . Ο κ.Τζιτζικώστας παίρνοντας τον λόγο στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης και αναφερόμενος στην ειδική επιτροπή που θα συστήσει για την υπόθεση η περιφέρεια, δήλωσε χαρακτηριστικά “πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και η επιτροπή έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να βοηθήσει τον Ηρακλή που ειδικά τώρα είναι χωρίς διοίκηση”.

Η έκτακτη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα (με μοναδική εξαίρεση τα μέλη της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ),  να επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών το έγγραφο του ΣΔΟΕ  που ζητούσε τη λύση του σωματείου (με την αιτιολογία πως είχε καταστεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την επισήμανση, που εκφράζει και όλο το συμβούλιο,  πως ο “Γ.Σ Ηρακλής” δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και άρα δεν εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις του νόμου για να λυθεί. Με την ίδια απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, που διαμορφώθηκε κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ των παρατάξεων, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Τσαμασλή και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων (πλην του ΚΚΕ που χαρακτήρισε αναξιόπιστη την επιτροπή), βουλευτών της πόλης και εκπροσώπων του Ηρακλή η οποία θα εξετάσει διεξοδικά την υπόθεση και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη. Επίσης, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους βουλευτές όλων των κομμάτων, η κινητοποίηση τους στη βουλή προκειμένου να κατατεθεί τροπολογία που θα δίνει λύση, τόσο στην υπόθεση του Ηρακλή, όσο και σε ανάλογα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον άλλες ομάδες.

Μην πειράξετε τον Ηρακλή

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι βουλευτές που παρευρέθησαν,  έκαναν λόγο για πρωτοφανή μεθόδευση αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθεί ένα τόσο σημαντικό σωματείο με 105 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό, ενώ προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν να πειράξει κανείς τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Ορφανός, είπε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού να λυθεί για τέτοιο λόγο ένα σωματείο και εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο σύλλογος. Ζήτησε να εντοπιστούν όσοι ευθύνονται από τις διοικήσεις του συλλόγου για παρανομίες και φορολογικές παραβάσεις και να λογοδοτήσουν εκείνοι στη δικαιοσύνη. Σε ερώτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας και για το ενδεχόμενο κάποιοι να τα έχουν βάλει “στο μάτι”, ο κ. Ορφανός είπε “αυτοί που το έχουν στο μυαλό τους, θα σπάσουν τα μούτρα τους”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι για το κόμμα της αποτελεί κόκκινη γραμμή η ακίνητη περιουσία του συλλόγου, η οποία σε περίπτωση λύσης του, θα μεταβιβαστεί στη γ.γ Αθλητισμού  και από εκεί, μπορεί να πέσει στα “χέρια” του ΤΑΙΠΕΔ. Ανέφερε επίσης πως στο σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η ομάδα από το 2001 έως το 2005, εμπλέκονται και περίπου 200 επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως το γνώριζαν αυτό ως εποπτεύουσες αρχές και η Γ.Γ Αθλητισμού και η τότε διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά δεν έκαναν τίποτα.  Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως σε λίγο καιρό θα έρθει και άλλο “πακέτο” από το ΣΔΟΕ για ανάλογες παρανομίες που έγιναν στον ίδιο σύλλογο και κατά το διάστημα από το 2005 έως το 2010. Ωστόσο είπε, πως παρά το ότι υπήρχε σκάνδαλο, δεν σημαίνει ότι ο σύλλογος είχε μετατραπεί σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ζήτησε τέλος από τις αρχές, να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων, όσων συμμετείχαν στις τότε διοικήσεις του Γυμναστικού Συλλόγου.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα των ΑΝΕΛ, στην τοποθέτηση της είπε πως ο “καυγάς γίνεται για το πάπλωμα, για να πάρουν τα ακίνητα και να τα δώσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτό με τη σειρά του να τα πουλήσει στους τοκογλύφους”.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, επιτέθηκε στη διοίκηση της περιφέρειας, κατηγορώντας την πως “είχε κρυμμένο” επί 6 μήνες, από τις 15 Απριλίου, το έγγραφο του ΣΔΟΕ. “Έπρεπε από τότε να το είχατε στείλει πίσω στο ΣΔΟΕ, ζητώντας πλήρως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη εισήγηση, για την αναφορά περί κερδοσκοπικού σωματείου” ανέφερε ο κ. Μπόλαρης. Φοροδιαφυγή υπάρχει, αλλά αφορά τους ιδιώτες μέλη, της τότε διοίκησης του συλλόγου, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον Μάρκο Μπόλαρη για το θέμα της καθυστέρησης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε πως μόνο το υπουργείο Οικονομικών άργησε 4 μήνες να απαντήσει σε αίτημα της περιφέρειας, η οποία όφειλε να έχει προετοιμαστεί καλά για την υπόθεση.

Ο Γιάννης Ζιώγας ζήτησε την πλήρη εξέταση από το περιφερειακό συμβούλιο, όλων των δεδομένων της υπόθεσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του συλλόγου και της απόδοσης ευθυνών στα μέλη των τότε διοικήσεων  ενώ είπε πως την Πέμπτη θα συζητηθεί στη βουλή, επίκαιρη ερώτηση που έκανε για το θέμα βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την ενεργοποίηση των βουλευτών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συνταχθεί τροπολογία στη βουλή, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα, επισημαίνοντας πως με τη δεδομένη ευαίσθητη κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση δεν θα έλεγε το “όχι”. “Σε περίπτωση που δεν μας ακούσουν, τότε ανυπακοή. Δεν μπορεί ο Ηρακλής να υπήρχε επί τουρκοκρατίας και να μην υπάρχει σήμερα” ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι και εθνικό.

Από την πλευρά του ο Αδάμ Δράγας, είπε πως το θέμα έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και νομική πλευρά και πρότεινε τον ορισμό από το περιφερειακό συμβούλιο ομάδας νομικών, με κύρια κατεύθυνση να μη διαλυθεί ο Ηρακλής και να γίνουν προσπάθειες για το σχηματισμό διοίκησης στον σύλλογο.

Η κατάθεση τροπολογίας στη βουλή είναι η μόνη λύση για τον σύλλογο, δήλωσε ο Γιώργος Θεωδορόπουλος και ζήτησε να οριστεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην επιτροπή που συστήθηκε, όπως και έγινε.

Να σημειωθεί ότι συγκέντρωση οπαδών δεν υπήρξε, ωστόσο μεμονωμένα κάποιοι φίλαθλοι έδωσαν το παρών, μεταξύ αυτών και η γνωστή Χάιδω.

Στην πρόσκληση της περιφέρερειας από βουλευτές ανταποκρίθηκαν από τη ΝΔ ο Γιώργος Ορφανός, από το ΣΥΡΙΖΑ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Τάσος Κουράκης, από τους ΑΝΕΛ η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γαβριήλ Αβραμίδης, ενώ από το ΚΚΕ το παρών έδωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Αλέξης Αλεξιάδης

perifereiako-iraklisxaidw-iraklis

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ