«“Friends with benefits” – η νέα τάση της εποχής;» - Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«“Friends with benefits” – η νέα τάση της εποχής;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

 

Πολλοί άνθρωποι γίνονται «φίλοι με οφέλη» (friends with benefits), για να αποφύγουν το δράμα και να κάνουν σεξ χωρίς να μπλέκονται συναισθηματικά με τους άλλους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το είδος αυτό της σχέσης συχνά γίνεται περίπλοκο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις πολυπλοκότητες; Τι κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να έχουν αυτό το είδος σχέσης;

Οι σχέσεις «Φίλοι με οφέλη» (FWB) έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τις τελευταίες δεκαετίες. Ως απόδειξη αυτού, στοιχεία από τη Γενική Κοινωνική Έρευνα αποκαλύπτουν ότι από το 2002 έως το 2010, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 68,6%. Μάλιστα, και οι απεικονίσεις στα μέσα για αυτές τις σχέσεις συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών ταινιών No Strings Attached και Friends with Benefits έχουν αυξηθεί. Αυτές και άλλες απεικονίσεις πολυμέσων τείνουν να ακολουθούν μια αρκετά τυπική αφήγηση: δύο φίλοι συνομιλούν για το πόσο περίπλοκες έχουν γίνει οι σχέσεις και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λύση στα προβλήματά τους είναι να αποσυνδέσουν το σεξ και το συναίσθημα και να κάνουν σεξ μεταξύ τους. Τα πράγματα γίνονται αρκετά συναρπαστικά για λίγο. Ωστόσο, αναπόφευκτα δημιουργείται αναστάτωση επειδή συχνά ένας από τους δύο δεν μπορεί να κρατήσει τα συναισθήματά του. Σας φαίνεται οικείο;

Ποιος είναι ο «φίλος με τα οφέλη»;

Στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, ο τύπος αυτός σχέσης απεικονίζεται πάντα ως φίλος και αυτή η φιλία θεωρείται ζωτικής σημασίας. Στην καθημερινή χρήση, ωστόσο, οι άνθρωποι ορίζουν και χρησιμοποιούν τον όρο «φίλοι με οφέλη» με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι FWB που διαφέρουν στο σχετικό βαθμό έμφασης που δίνουν οι σύντροφοι στο σεξ έναντι της φιλίας, πόσο συχνά αλληλεπιδρούν και τι ελπίζουν να βγει από τη σχέση μακροπρόθεσμα. Οι επτά ποικιλίες FWB περιλαμβάνουν:

1) Αληθινοί φίλοι: όταν δύο προϋπάρχοντες φίλοι αποφασίζουν να αρχίσουν να κάνουν σεξ, όπως ακριβώς και στις ταινίες. Αυτός ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος FWB.

2) Απλά σεξ: όταν δύο άτομα συνδέονται κατά καιρούς, αλλά δεν έχουν πραγματικά αληθινή φιλία.

3) Ευκαιριακό σεξ: όταν δύο άτομα συμφωνούν τη σεξουαλική επαφή σε καταστάσεις όπου κανένας από αυτούς δεν μπορεί να βρει άλλο σύντροφο για το βράδυ.

4) Σκοπιμότητα για μετάβαση σε σχέση: όταν κάποιος χρησιμοποιεί σκόπιμα τον τύπο του FWB ως σκαλοπάτι που θα οδηγήσει σε ρομαντική σχέση.

5) Αθέλητη μετάβαση σε σχέση: όταν τα άτομα μετατρέπονται κατά λάθος σε ρομαντικό ζευγάρι. Οι περισσότερες απεικονίσεις στα πολυμέσα καταλήγουν με τους εταίρους να μετακινούνται σε κάποιο είδος ρομαντικής σχέσης, παρόλο που αρχικά προσπαθούσαν να το αποφύγουν.

6) Αποτυχημένη μετάβαση σε σχέση: όταν κάποιος ελπίζει να χρησιμοποιήσει το μοτίβο αυτό ως σκαλοπάτι στο ρομαντισμό, αλλά δεν είναι επιτυχής.

7) Μετάβαση σε σεξουαλική σχέση: όταν οι ρομαντικοί σύντροφοι αποφασίζουν να διατηρήσουν μια σεξουαλική σχέση μετά τη διάλυση μιας ρομαντικής σχέσης.

Γιατί η σχέση αυτή είναι τόσο περίπλοκη;

Το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μερικές φορές ασυμβίβαστα κίνητρα και προσδοκίες κατά την έναρξη μιας σχέσης είναι σίγουρα μια πηγή επιπλοκών. Στην περίπτωση του FWB συχνά γίνονται περίπλοκα για τους εξής λόγους: την έλλειψη επικοινωνίας τόσο εντός όσο και εκτός της ‘κρεβατοκάμαας’ και οι αποσία κανόνων της σχέσης αυτής. Όταν δεν είναι απολύτως σαφές ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι, καθίσταται πολύ εύκολο να βλάψετε ακούσια τα συναισθήματα του παρτενέρ σας.

Τι συμβαίνει μακροπρόθεσμα στην ‘φιλία με οφέλη’;

Τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο; Μέχρι σήμερα, δεν έχουν δημοσιευθεί διαχρονικές μελέτες που να διερευνούν την τυπική πορεία των ‘φίλων με οφέλη’. Ωστόσο, σε μια μελέτη τα αποτέλεσμα της σχέσης των συμμετεχόντων έδειξαν ότι αυτές οι σχέσεις οδηγήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι άνθρωποι ορίζουν τον όρο «friends with benefits» πολύ διαφορετικά και συχνά προσεγγίζουν αυτές τις σχέσεις με διαφορετικούς τρόπους. Αν και αυτές οι σχέσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες, μπορούν να καταλήξουν σε διάφορες διαδρομές. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επιπλοκές. Πάνω απ ‘όλα, εάν επιλέξετε να προσθέσετε «οφέλη» στη φιλία σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε έτσι ώστε κανένας από εσάς να μην ανακαλύψει αργότερα κάποιες κρυφές χορδές.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ