, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γαλλία και Βρετανία ζητούν ευρωπαϊκή συνδρομή για το μεταναστευτικό

metanastes-xios2Mε αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών καλούν την ΕΕ να λάβει δραστικά μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης.
Σε κοινό τους άρθρο στην Sunday Telegraph η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερίζα Μέι και ο γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά δύο μόνο χώρες, αλλά είναι παγκόσμιο.
“Είναι ένα κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στην πηγή του. Σχεδόν το σύνολο των χιλιάδων μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στο Καλαί μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρέπει αυτές οι δύο χώρες να διαχειριστούν το μεταναστευτικό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Γι αυτό και καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν ώστε να κτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Πρέπει να πειστούν οι επίδοξοι μετανάστες ότι οι δρόμοι της Ευρώπης δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι”, τονίζουν οι δύο υπουργοί.
Λήψη άμεσων μέτρων
Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένος να λάβει αυστηρότατα μέτρα για την οριστική επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει χάος και στις δύο ακτές της Μάγχης με πολύωρες σιδηροδρομικές καθυστερήσεις και αποκλεισμούς εθνικών οδών από χιλιάδες ακινητοποιημένα φορτηγά.
Άμεσα μέτρα που συμφώνησαν οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας είναι η ενίσχυση και επέκταση του διαχωριστικού φράκτη που προστατεύει τη συνοριακή γραμμή, τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καμερών παρακολούθησης και σημαντική αστυνομική ενίσχυση στην περιοχή. Ήδη στη Γαλλική πλευρά, η αστυνομία του Καλαί ενισχύθηκε με 600 άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ενώ η Βρετανία αποστέλλει ενισχύσεις στους πάνω από 200 αστυνομικούς που ήδη βρίσκονται στο Ντόβερ.
Παράλληλα οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν την άμεση διακοπή κάθε επιδόματος σε όλους τους μη αποδεδειγμένα πρόσφυγες που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Deutsche Welle

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.