, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Για πάνω από… 30 χρόνια θα πληρώνουμε το δάνειο- Τι θα γίνει με τις δόσεις

EukleidisDai14815sk
Υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.
Σε ό,τι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.
Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».
Ντομπρόβσκις: Αναγκαία η συμφωνία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα
Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».
Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα».
Σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα της α’ δόσης, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Τα χρήματα θα διοχετευθούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, περίπου τα 10 δισ. ευρώ, που έχει πληγεί από τα capital controls, ώστε να υπάρξει άρση των ελέγχων των κεφαλαίων. Επιπλέον, χρήματα θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης».
Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.
Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση.
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.