, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Για την ασφαλιστική φούσκα είμαστε όλοι υπεύθυνοι!

vardas
του Χρίστου Βάρδα*
Η ελληνική κοινωνία επί πολλές δεκαετίες βιώνει μια πανθομολογούμενη παθογένεια στο ασφαλιστικό της σύστημα, απόρροια κυρίως της ψηφοθηρικής και πελατειακής αντίληψης της εκάστοτε εξουσίας με τις ηλικιακές, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αυτή επιθυμούσε ως αντίδωρο να εξυπηρετήσει.
Η παθογένεια αυτή πάντοτε καλυπτόταν κυρίως από το μανδύα της υποτιθέμενης αλληλεγγύης των γενεών και οι όποιες παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν για την πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος κατέληξαν σε μια συντήρηση ή και αύξηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της «γενιάς που διοικούσε» κάθε φορά.
Ήταν σε όλους μας προφανές ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απολάμβαναν ακόμη και σε νεότατη ηλικία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν πέρα από κάθε λογική. Μοιραία και αναπόφευκτα η οικονομική κατάρρευση της χώρας συμπαρέσυρε και την ασφαλιστική φούσκα για την όποια συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι.
Στην παρούσα φάση, της πτωχευμένης κατ’ ουσία ελληνικής οικονομίας, θα περίμενε κανείς η συζήτηση και η προσπάθεια για πραγματική εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος να έχει εκτός των άλλων ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό: το στοιχειώδη σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια. Είναι κατά την προσωπική μου άποψη το κρίσιμο στοιχείο που πιθανά θα διασφάλιζε τη συνοχή και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι τομές που πραγματικά απαιτούνται είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.
Η κυβερνητική πρόταση όμως, όπως εκφράστηκε και στα μέσα ενημέρωσης από τον αρμόδιο υπουργό, καταδεικνύει με σαφήνεια την κυρίαρχη επιλογή της να επενδύσει σε μια πρόσκαιρη και παλαιοκομματικού τύπου παρέμβαση με στόχο τη συντήρηση και ενίσχυση των ηλικιακών, κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που αποτελούν την άμεση και προφανή εκλογική βάση των κόμματων που συγκυβερνούν. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται μια πελατειακού τύπου συναλλαγή.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αγνοούν παντελώς την κατάσταση της ήδη πτωχευμένης αγοράς, περιθωριοποιούν και πιθανότατα συνθλίβουν το μέσο ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος καλείται εκ νέου να σηκώσει το βάρος μιας υποτιθέμενης μεταρρύθμισης χωρίς κανείς να του δίνει προοπτική, να του δίνει ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές δικαίωμα στο μέλλον του. Πολλές χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μη, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να δουλεύουν όχι για να συντηρούν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά για να επιβιώσει οικονομικά και πολιτικά ένα παρωχημένο κρατικοδίαιτο σύστημα που τους οδηγεί στην οριστική οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως οφείλει να είναι κοινωνικά δίκαιη. Οφείλει να δίνει περιθώρια και ελπίδα και στους νέους επιστήμονες, στους νέους επαγγελματίες. Το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος της χώρας έχει την ευθύνη να προβεί άμεσα στην πλήρη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς μικροκομματικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες με στόχο τη δημιουργία του νέου και όχι απλώς τη συντήρηση του παλιού.
*Ο κ. Βάρδας είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.