, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιατί τα πουλιά γερνούν γρηγορότερα στις πόλεις;

POULI_AKSIOSΗ ζωή στην τσιμεντένια ζούγκλα δεν είναι στρεσογόνος μόνο για εσάς: τα πτηνά που ζουν στις πόλεις παρουσιάζουν σημεία ταχύτερης γήρανσης, επιβεβαιώνει μελέτη σε ένα μικρό πουλί που ζει και στην Ελλάδα. Το ίδιο, όμως, δεν αποκλείεται να συμβαίνει και στον άνθρωπο.
Ορνιθολόγοι του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία εξέτασαν την περίπτωση της καλογριάς (Parus major), γνωστής και ως παπαδίτσας, η οποία κανονικά ζει σε δάση αλλά έχει προσαρμοστεί και σε αστικά κέντρα.
Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει το In.gr, συνέλεξαν νεοσσούς καλογριάς από φωλιές τόσο στο δάσος όσο και στην πόλη, και τους μετέφεραν σε φωλιές «θετών» γονιών στην πόλη ή στην εξοχή.
Δύο εβδομάδες αργότερα, συνέλεξαν δείγματα αίματος και μέτρησαν το μήκος των τελομερών, δομών που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων όπως τα πλαστικά καλύμματα στις άκρες των κορδονιών για παπούτσια.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μείωση του μήκους των τελομερών με τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και με παθήσεις που συνοδεύουν το γήρας όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η ανάλυση, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Biology Letters, έδειξε ότι τα τελομερή ήταν πιο κοντά στους νεοσσούς που μεγάλωσαν στην πόλη, και μάλιστα ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους.
Διαφορές εντοπίστηκαν εξάλλου και στην εμφάνιση των πτηνών, με τους καλόγερους που μεγάλωσαν στην πόλη να δείχνουν σαφώς πιο ταλαιπωρημένοι.
Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την υπόθεση ότι η ρύπανση στην πόλη προκαλεί βλάβες στο DNA και επιταχύνει έτσι τη γήρανση.
Τα ευρήματα βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έδειχναν ότι το μήκος των τελομερών στα πτηνά προβλέπει τη διάρκεια ζωής.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η ραγδαία κυτταρική γήρανση αφορά μόνο τα πτηνά ή όλους τους κατοίκους των πόλεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.