Γιώργος Αρβανιτίδης: Η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρά ως μονοδιάστατο σχέδιο παλαιού τύπου Real Estate - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πρόσωπα

Γιώργος Αρβανιτίδης: Η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρά ως μονοδιάστατο σχέδιο παλαιού τύπου Real Estate

Για ανυπαρξία μεγάλων σχεδιαστικών αναπλάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην karfitsa ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, χαρακτηρίζοντας το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ, ως μονοδιάστατο παλαιού τύπου Real Estate για λίγους και όχι για τους πολλούς.

 Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Πως σχολιάζετε την διαχείριση της πανδημίας έως τώρα από την κυβέρνηση;

Πολλοί βιάζονται να μιλήσουν για μια ολική επιστροφή στην «κανονικότητα» και μιλούν για successstories κλπ. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και θριαμβολογίας με την πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας που βιώνουμε από τον Φλεβάρη του 2020. Ζούμε ακόμα με αβεβαιότητες, τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και στο σκέλος των οικονομικών και των κοινωνικών επιπτώσεων. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα φέρει μια «άλλη» κανονικότητα που πρέπει να οργανωθεί διαφορετικά από όλους. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, η εγκατάλειψη των μονάδων υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας είναι τραγική και εμφανέστατη.Το δε σχέδιο εμβολιασμών δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα πρέπει να υπάρξει μια ευρεία καμπάνια έγκυρης και προσεγμένης ενημέρωσης σε στοχευμένες περιοχές και ηλικιακές ομάδες που έχουν μείνει πίσω. Χρειάζονται επίσης περισσότερο στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ποια η άποψη σας για τον τρόπο διανομής των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και όσα ακούγονται για Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει την έλλειψη διαβούλευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση απέφυγε να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση για τις Περιφέρειες και με τους φορείς. Θέλει εν κρυπτώ και βιαστικά να «πέσουν λεφτά στην αγορά γρήγορα» χωρίς ένα συνεκτικό σχέδιο Ισόρροπης Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε αρχικά 67 σελίδες περιγραφικούς στόχους και μόνο. Μετά από πίεση μοίρασε ένα συνοπτικό κείμενο 200 σελίδων, αλλά όχι το σχέδιο των 4000 σελίδων που απέστειλε τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tο Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό μιας Ισόρροπης Βιώσιμης Ανάπτυξης για την χώρα. Ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη σημαίνει ότι τόσο η Αθήνα όσο και όλες οι πόλεις της περιφέρειας θα ανασχεδιάσουν τα μοντέλα ανάπτυξής τους δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους τους, μέσα από ευρείας κλίμακας αναπλάσεις. Στη Θεσσαλονίκη όμως, είναι δυστυχώς εμφανέστατη η ανυπαρξία τέτοιων μεγάλων σχεδιαστικών αναπλάσεων, σε αντιδιαστολή με την Αττική όπου έχουν «κλειδώσει» για το Ταμείο Ανάκαμψης 5 μεγάλες αναπλάσεις (Βοτανικός – Λεωφόρος Αλεξάνδρας, ΟΑΚΑ, Τατόι, Φαληρικός Όρμος) αλλά και μεγάλες επεκτάσεις του μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Ακόμα και το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ, προχωρά ως μονοδιάστατο ανισοβαρές σχέδιο παλαιού τύπου Real Estate για λίγους και όχι για τους πολλούς. Με τη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» της ΔΕΘ δεν δημιουργείται, αλλά ακυρώνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ως χώρα τα βήματα που κάνουμε για την “πράσινη” μετάβαση σας ικανοποιούν; Τι λέει το Κίνημα Αλλαγής και ο «Κλιματικός Νόμος» που συνέταξε και έχει θέσει προς διαβούλευση στον πολιτικό διάλογο;

Η «πράσινη» ψηφιακή μετάβαση δεν είναι απλά ένας κατάλογος από έργα που βαφτίζονται «πράσινα» από την Κυβέρνηση. Η προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να γίνει ορθολογικά με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και με οικονομικό μέρισμα και όφελος στις τοπικές κοινωνίες που μπορούν και πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στο εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης. Το Κίνημα Αλλαγής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στον δημόσιο διάλογο έναν εθνικό Κλιματικό Νόμο με σχετική επιστολή της Φώφης Γεννηματά,και συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η ανάγκη να νομοθετήσουμε ως πολιτεία έγκαιρα, νομικά δεσμευτικούς στόχους, για μια οικονομία χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Προτείνουμε έναν Κλιματικό Νόμο – Πλαίσιο με όρους κλιματικής δικαιοσύνης, δημοκρατικής συμμετοχής και με βήμα που θα δοθεί στις νέες γενιές για την συνδιαμόρφωση των στόχων του, μέσα από μια Κλιματική Συνέλευση.Για εμάς ελληνικός Κλιματικός Νόμος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.
  • Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050.
  • Συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα.
  • Συγκεκριμένο προϋπολογισμό υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ