Γιούνκερ για προσφυγικό: «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω» - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Γιούνκερ για προσφυγικό: «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω»

Kαταδικάζει την αντίδραση κρατών-μελών της ΕΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή πολιτική ασύλου

giounker

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδικάζει την αντίδραση κρατών-μελών της ΕΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων, λέγοντας πως οι «εθνικές λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα» και τονίζοντας πως «δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω».

Λέγοντας πως τα σύνορα δεν μπορούν να είναι εντελώς ανοικτά αλλά ούτε εντελώς κλειστά, ο Γιούνκερ τονίζει: «Η Ευρώπη για μένα είναι Ευρώπη των αξιών, είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη γερμανική Welt, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες μας στην Ευρώπη, αλλά πολύ σπάνια». «Έχουμε τα υψηλότερα στάνταρ για άσυλο στον κόσμο, δεν θα διώχναμε ποτέ κάποιον που χρειάζεται την προστασία μας» γράφει, τονίζοντας: «Αυτό είναι γραμμένο στους νόμους και τις συνθήκες μας, φοβάμαι όμως ότι είναι λιγότερο θεμελιωμένο στις καρδιές μας».

Λέγοντας πως «όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μιλάμε για ανθρώπους σαν εμένα και εσάς» που όμως «προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία της ISIS στη Λιβύη ή τη δικτατορία στην Ερυθραία». «Ανησυχώ όταν βλέπω τμήμα του πληθυσμού να απορρίπτει αυτούς τους ανθρώπους -δεν είναι αυτή η Ευρώπη» τονίζει.

«Ευρώπη είναι οι συνταξιούχοι στο Καλαί που φέρνουν γεννήτριες για να μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους οι πρόσφυγες, οι φοιτητές στο Ζίγκεν που ανοίγουν την εστία τους σε αιτούντες άσυλο, ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους» τονίζει.

«Δεν γίνεται τα σύνορα ούτε να είναι εντελώς ανοικτά αλλά ούτε και εντελώς κλειστά» τονίζει, και υπογραμμίζει το κεντρικό του σημείο: «Δεν υπάρχουν λειτουργικές εθνικές λύσεις, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα».

Ο Γιούνκερ επανέρχεται στο σχέδιο που είχε προτείνει η Κομισιόν για σύστημα αναδιανομής προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, για ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, για ταχύτερη καταγραφή και «διαλογή» προσφύγων. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία συνεργασίας με γειτονικές χώρες για την επιστροφή «εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ευρώπη».

«Τα δραματικά γεγονότα αυτού του καλοκαιριού φέρνουν μπροστά στα μάτια μας το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό την κοινή προσφυγική πολιτική και την κοινή πολιτική ασύλου» τονίζει ο Γιούνκερ.

Πηγή:tovima.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ