, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Γολγοθάς» για τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη

nefropatheisΥποβαθμισμένο αν και το μοναδικό στην Ελλάδα παραμένει το πολυδύναμο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο με μεγάλη πείρα ειδικά στις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά και ήπατος σε ενήλικες και παιδιά, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Μεγαλύτερο είναι οι ελλείψεις σε εξειδεικευμένους αναισθησιολόγους, που αποδυναμώνει τη λειτουργία του Κέντρου και εξουθενώνει τους νυν απασχολούμενους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να συμμετέχει σε όλες τις λήψεις οργάνων όπου γίνονται στην ελληνική επικράτεια και στην Κύπρο για την παραλαβή μοσχευμάτων ήπατος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Ποταμιού Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, σε οριακή λειτουργία είναι το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας με μόλις μια γιατρό, που ελέγχει όλους τους προς μεταμόσχευση ασθενείς και εφημερεύει μαζί με όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου 24ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Έτσι χάνονται πολύτιμα όργανα, επειδή δεν μπορεί να γίνει ο ανοσολογικός τους έλεγχος. Επιπλέον, το Κέντρο δεν διαθέτει για υποστήριξη των μεταμοσχευμένων ασθενών αυτόνομη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία κρίνεται ως εκ των ων ουκ άνευ για επιτυχή έκβαση και αξιοποίηση τόσο πολύτιμων μοσχευμάτων.
Το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση του προσωπικού του Κέντρου, η επισφαλής λειτουργία του, η αδυναμία διαχείρισης πέραν του ενός δότη ταυτόχρονα, ενώ ασθενείς παραπέμπονται στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις ήπατος που για τους παραπάνω λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Ιπποκράτειο (π.χ ήπατος από ζώντες δότες) με πολλαπλάσιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, είναι χαρακτηριστική η έλλειψη μακροπρόθεσμου οργανωτικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, που σχεδιάζει ανάπτυξη  μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος στην Αθήνα, όταν δεν μπορεί να συντηρήσει της Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αιμοκαθαίρονται περί τους 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου με μέσο κόστος για την αιμοκάθαρση του καθενός περί τις 50.000 ευρώ. Η δυναμική της χώρας σε δότες οργάνων θα μπορούσε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων να αξιοποιεί 200 (αντί 30) δότες οργάνων ετησίως, οι όποιοι θα έδιναν 400 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως και 100 τουλάχιστον μεταμοσχεύσεις λοιπών οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση νεφρού από τα 8 χρόνια που είναι τώρα, θα έπεφτε στα 1-2 χρόνια, ενώ οι λίστες του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων θα μεταμοσχεύονταν πλήρως μέσα σε μία διετία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.