Γρηγόρης Βαλτινός στην "Κ": "Έχω δουλέψει... αμισθί" - Karfitsa.gr
Karfitsomata Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Βαλτινός στην “Κ”: “Έχω δουλέψει… αμισθί”

Ο γνωστός ηθοποιός μιλά για την κρίση, τους νέους συναδέλφους του και τις δυσκολίες της επιβίωσης στη σημερινή κοινωνία

IMG_6167

Με αφορμή την παράσταση «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις, που ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα στο θέατρο «Εγνατία», η Karfitsa συνάντησε τον πολυτάλαντο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της Γρηγόρη Βαλτινό, για μία ρεαλιστική  συνέντευξη που αφορά όλους μας.

Συνέντευξη στην Μάρω Αργυρίου 

Δεδομένης της κρίσης που υπάρχει, πως κρίνετε το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που είναι καινούρια στον καλλιτεχνικό χώρο δουλεύουν αμισθί; Αν εσύ ξεκινούσατε τώρα από την αρχή θα κάνατε το ίδιο;

Δυστυχώς θα αναγκαζόμουν κι εγώ να κάνω το ίδιο. Και δεν δουλεύουν αμισθί μόνο στο θέατρο, δουλεύουν αμισθί παντού σε όλες τις δουλειές. Εμένα τα παιδιά μου επίσης δουλεύουν αμισθί σε διαφορετικούς χώρους. Παρ’ όλο που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, έχουν κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Είναι εντελώς άδικο, εντελώς αποκαρδιωτικό, είναι αυτό που διώχνει τη νεολαία από την πατρίδα μας, είναι αυτό που θα διώξει όλα τα καλά μυαλά, όλο το δυναμικό της χώρας, το μέλλον της χώρας. Και βεβαίως δεν ευθύνεται το παρόν, ευθύνεται το σάπιο παρελθόν. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η χώρα ήταν ανοχύρωτη και κανένας δεν φρόντισε να δημιουργήσει υποδομές σ’ αυτήν τη χώρα, κανένας δεν νοιάστηκε για το μέλλον. Το μέλλον μιας χώρας είναι τα παιδιά της, είναι η νεολαία, είναι το νέο αίμα και σε λίγο δεν θα υπάρχει. Πώς να το κρίνω; Πάρα πολλοί το εκμεταλλεύονται, πράγμα που καθιστά το γεγονός ανήθικο. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο ξεκίνημα ενός ανθρώπου.

 Πιστεύετε πως υπάρχει τρόπος να αποτραπεί;

Nομίζω ότι πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να αντιστέκονται και τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει δηλαδή να γίνει μία σιωπηρή επικοινωνία, συνομιλία, συνωμοσία και να απαιτούνται πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις έναν άνθρωπο έτσι.

Κι άμα αυτό είναι το όνειρο των νέων και θέλουν πάση θυσία να το ακολουθήσουν;

Είναι τόσο δύσκολες αυτές οι απαντήσεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους. Όσο το αντέχει ο καθένας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει και μία υπερηφάνεια, μία αξιοπρέπεια η οποία πρέπει να υπολογίζεται κι από εμάς τους ίδιους στον εαυτό μας και από τους άλλους προς εμάς. Δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν τα πάντα πια.

 Εσάς η κρίση σας έχει επηρεάσει ως οικογένεια;

Σαφώς, κόπηκαν αρκετά πράγματα, υπάρχει μεγάλη προσοχή και καλύτερος σχεδιασμός,

 Τα κασέ των ηθοποιών έχουν πέσει;

Τα κασέ των ηθοποιών έχουν πέσει τραγικά, δεν υπάρχουν οι τηλεοπτικές παραγωγές που ήταν ένα βοήθημα του θεάτρου καθώς το θέατρο ποτέ δεν είχε πολλά λεφτά, συμπληρώναμε πάντα από την τηλεόραση. Τώρα αυτό το συμπλήρωμα δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν υπάρχει αποταμίευση πια στην οικογένεια, στην καθημερινότητα, στο ταμείο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι στο θέατρο και σε όλες τις δουλειές, να μην μιλάμε εγωιστικά μόνο για την τέχνη, που δεν μπορούν να βγάλουν τη χρονιά τους, τη σεζόν, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μόνο έξι μήνες τον χρόνο ή τρεις ή δύο ή καθόλου και είναι ήδη οικογενειάρχες κι έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις με βάση έναν προγραμματισμό.

 Παρ’ όλα αυτά παραμένετε αισιόδοξος.

 Ναι είμαι αισιόδοξος, ή θα βγούμε από αυτό το πράγμα, ή θα καταστραφούμε εντελώς. Και τα δύο είναι λυτρωτικά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ