Γυναίκες… στα δημοσιογραφικά θεωρεία των γηπέδων - Karfitsa.gr
Αθλητικά

Γυναίκες… στα δημοσιογραφικά θεωρεία των γηπέδων

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει ένα προς ένα τα «κάστρα» της ανδροκρατούμενης κοινωνίας δίνοντας εξαιρετικά δείγματα γραφής και σε πολλές περιπτώσεις…  μαθήματα δύναμης και επιτυχίας.

Η αθλητική δημοσιογραφία είναι ένα από αυτά τα «κάστρα» που κατακτήθηκαν από τις γυναίκες δημοσιογράφους οι οποίες απέσπασαν θετικά σχόλια για την πορεία τους στο ρεπορτάζ μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας τρεις γυναίκες αθλητικογράφοι της Θεσσαλονίκης με τεράστια πορεία στην αθλητική δημοσιογραφία  μιλάνε στην karfitsa.gr.

H Ευγενία Γήτα ρεπόρτερ και παρουσιάστρια αθλητικών εκπομπών και αθλητικών δελτίων  ειδήσεων στην Ερτ 3 , η Βάσω Τσάνα ρεπόρτερ και παρουσιάστρια αθλητικής εκπομπής, και αθλητικών δελτίων  ειδήσεων στην TV 100 και η Ρούλα Αβραμίδου ρεπόρτερ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και παρουσιάστρια ραδιοφωνικής εκπομπής στο Πρακτορείο FM 104,9 μοιράζονται τις σκέψεις τους για την ημέρα της γυναίκας.

Ευγενία Γήτα: Ο τερματισμός είναι ο προορισμός της γυναίκας…

Η γυναίκα παίζει μπάλα καθημερινά σε κάθε γήπεδο…. Γνωρίζει ότι η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση. Διεκδικεί τη νίκη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Δε φοβάται τα φάουλ. Μες το παιχνίδι είναι…. Αρκεί να μην είναι αντιαθλητικά. Ακόμα, όμως και όταν τα χτυπήματα είναι κάτω από τη ζώνη, έχει μάθει να τα αποκρούει… Το ύψος του πήχη δεν την τρομάζει. Με… κοντάρι την υπομονή και τη δίψα της για διάκριση, σπάει κάθε ρεκόρ. Δε λυγίζει ούτε στα βαθιά νερά. Έχει μάθει από το πρώτο φως της μέρας να κολυμπά… Έχει μάθει να αναδύεται… Ο τερματισμός είναι ο προορισμός της. Παίρνει άλλωστε γρήγορα αποφάσεις σαν σπρίντερ. Δε βλέπει εμπόδια μπροστά της. Και αν κάποια στιγμή αισθάνεται ηττημένη, αντλεί δύναμη από τη θέληση της για καταξίωση, σηκώνεται και μάχεται μέχρι να σκοράρει.

 Βάσω Τσάνα:    Δρόμος υπάρχει ακόμα μπροστά μας…

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας. Ένας θεσμοθετημένος εορτασμός που θα έχει πετύχει τον σκοπό του, όταν εκ των πραγμάτων και συνθηκών, εκλείψει. Όταν καταργηθεί. Η γέννησή του υπαγορεύτηκε το 1977, σε μια περίοδο και για δεκαετίες, που τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνταν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Από τότε ως σήμερα, άλλαξαν πολλά. Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλές «κορυφές». Τώρα μπορεί, πια να μιλά κάποιος για έλλειψη σεβασμού σε άνθρωπο, χωρίς διαχωρισμούς, φυλετικούς, κοινωνικούς, ταξικούς. Τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη. Αρνούμαι προσωπικά ως γυναίκα να γιορτάζω μια μέρα το χρόνο. Θέλω και εισπράττω σεβασμό και τις υπόλοιπες 364. Κινούμαι στο αθλητικό ρεπορτάζ περίπου τρεις δεκαετίες, γιατί είναι ένας χώρος που μου δίνει οξυγόνο. Αδιαφορώντας για την επιφύλαξη με την οποία με αντιμετώπισε ένα κομμάτι του, στο ξεκίνημά μου. Αποδεδειγμένα υπάρχουν ακόμα στερεότυπα που όμως πηγάζουν από τα κενά και την ανασφάλεια όσων τα συντηρούν. Μέσα από το γήπεδο, την κερκίδα, την επιχείρηση ή και στο σπίτι Σε μια εποχή που δοκιμάζονται επικίνδυνα τα ψυχολογικά μας όρια (covid 19, εγκλεισμός στο σπίτι, άγχος, ανεργία), το να σου εύχονται «χρόνια πολλά» επειδή απλώς είσαι γυναίκα, φαντάζει ανούσιο. Αξίζουν πάντως οι γυναίκες ένα «μπράβο», για όσα έχουν καταφέρει. Σε κάθε τους ρόλο. Και είναι πολλοί. Δρόμος υπάρχει ακόμα μπροστά μας. Αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

 

Ρούλα Αβραμίδου: Χρειάζεται να κοπιάσεις διπλά…

Παραδοσιακά ανδροκρατούμενος ο χώρος της αθλητικής δημοσιογραφίας. Δύσκολα, ειδικά στο (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν , έλεγες με άνεση τη σκέψη σου, πόσο μάλλον την επιθυμία σου, να κινηθείς επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον που γνώριζες εκ προοιμίου (αλλά δεν ήθελες, η αλήθεια είναι, να παραδεχτείς ότι ισχύει) , πως μειονεκτείς.  Όχι επειδή δεν έχεις τις γνώσεις, την ικανότητα, την αποφασιστικότητα, για να σταθείς σε αυτόν, όχι επειδή δεν μπορείς να ανταποκριθείς με επάρκεια στις πολλές απαιτήσεις του, αλλά επειδή φοράς φούστα.

Το σκηνικό, στο πέρασμα των ετών, έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Περισσότερες γυναίκες θέλουν, καταρτίζονται και μπαίνουν στο χώρο. Η αποδοχή είναι  μεγαλύτερη , η ζυγαριά, εντούτοις, συνεχίζει να… γέρνει σταθερά υπέρ της συνήθειας: να καταγράφεται/εκφράζεται το αθλητικό ρεπορτάζ από άνδρες.

Χρειάζεται να κοπιάσεις διπλά για να πιστοποιήσεις πως μπορείς να κινηθείς και να αποδώσεις όμοια -αν όχι και αποδοτικότερα- από τον άνδρα συνάδελφό σου .

Ζήτημα, επίσης, σημαντικό είναι το να παλεύεις να σταθείς στο χώρο με την ικανότητα , την υπευθυνότητα, την εντιμότητα που σε διακρίνει και όχι διότι κάποιος σε “μετράει” από το ρούχο, το τακούνι που φοράς και το μακιγιάζ που βλέπει στο πρόσωπό σου.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ