H «ακτινογραφία» στις Περιφέρειες – Σχηματοποιούνται τα ντουέτα της πρωτιάς - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

H «ακτινογραφία» στις Περιφέρειες – Σχηματοποιούνται τα ντουέτα της πρωτιάς

Με τις περιφερειακές εκλογές να απέχουν πλέον λιγότερους από τρεις μήνες και τους περισσότερους υποψήφιους περιφερειάρχες να έχουν μπει στη μάχη εδώ και καιρό, τα «ντουέτα» της πρωτιάς έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν «σφήνες» και υποψηφιότητες που επίσης «παίρνουν κόσμο».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Με δεδομένη, άλλωστε, την ύπαρξη του «Κλεισθένη» και το ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται εν όλω από την πρώτη Κυριακή, ακόμα και στις περιφέρειες, όπου η μάχη είναι δυσκολότερη, παρατηρείται πανσπερμία υποψηφιοτήτων.

Ως προς τους στόχους των κομμάτων, η ΝΔ, που είχε κερδίσει επτά περιφέρειες το 2014, διακηρύσσει ότι θέλει όλος ο χάρτης να βαφτεί γαλάζιος, αν και αυτό συναντά αντικειμενικές δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της οδού Πειραιώς, για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους, είναι να κερδίσει τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, κάτι που δεν κατάφερε ούτε το 2010 ούτε το 2014, και να κάνει μια μακράν καλύτερη καταγραφή, προκειμένου να φανεί ότι η πολιτική αλλαγή επίκειται, εφόσον οι εθνικές εκλογές πάνε για Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα πράγματα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ιδιαίτερα αυτοδιοικητικά ερείσματα, προσπαθεί να κρατήσει τις «θέσεις» του, ενώ σε αρκετές Περιφέρειες στηρίζει πρόσωπα που δεν προέρχονται από το κόμμα per se, παρά έχουν μια «κεντροαριστερή» χροιά.

Η μάχη των Περιφερειών αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Πατούλης vs Δούρου

Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα μέχρι στιγμής, δεδομένα, έχουμε έναν αγώνα για δύο: τον Γιώργο Πατούλη και τη Ρένα Δούρου. Ο κ. Πατούλης εμφανίζεται καθαρά μπροστά, ενώ η κα Δούρου εμφανίζεται ιδιαίτερα φθαρμένη, στο σύνολο των διαθέσιμων μετρήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Πατούλης κινείται άνετα πάνω από το 30%, ενώ η κα Δούρου μόλις υπερβαίνει το 20%. Έπεται ο Γιάννης Σγουρός σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς δεν καταφέρνει να αναπτύξει διείσδυση σε «γαλάζια» κοινά, κάτι που θα ήταν και ο αντικειμενικός στόχος, άπαξ και οι «ΠΑΣΟΚογενείς» δεξαμενές είναι πλέον πολύ συγκεκριμένες. Βέβαια, ο κ. Σγουρός δεν απέχει πολύ από τα ποσοστά της κας Δούρου, συνεπώς, αν κάπου διαφαίνεται ντέρμπι, ίσως είναι για τον δεύτερο που θα περάσει στον β΄ γύρο.

Κεντρική Μακεδονία: Τζιτζικώστας vs Γιαννούλη

Στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, έχοντας απέναντί του τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη που φέρει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Χρήστο Παπαστεργίου από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έχει μικρά ερείσματα. Ο κ. Γιαννούλης έχει εσχάτως μπει στη μάχη, οπότε δεν υπάρχει ακόμα «καθαρή» καταγραφή, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «χτυπήσει» τον κ. Τζιτζικώστα, με δεδομένο και το Μακεδονικό φθείρει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τατούλης vs Νίκα

Στην Πελοπόννησο, το δίπολο είναι σαφές: Ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί ερείσματα σε πολλά σημεία της Περιφέρειας, αλλά η ΝΔ δίνει όσο πιο συντεταγμένα γίνεται τη μάχη με τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είναι κοντά του. Ο υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει το άλμα και να περάσει στον β΄ γύρο, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά του «ξεκαθαρίσματος» μεταξύ των κ.κ. Τατούλη και Νίκα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Κατσιφάρας vs Φαρμάκη

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, που στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται μεν, αλλά εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Θεωρείται, δε, εξαιρετικά απίθανο να εκλεγεί από τον α΄ γύρο, καθώς «χάνει» και προς τη μεριά του Κώστα Σπηλιόπουλου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εμφανίζεται να κάνει καλή καταγραφή. Πάνω στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Κατσανιώτη από το 2014, δε, χτίζει ο υποψήφιος της ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος πηγαίνει αρκετά καλά, καίτοι ακόμα εμφανίζεται δεύτερος στις προτιμήσεις.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Γκλέτσος vs Σπανού

Μια από τις μίνι εκπλήξεις φαίνεται πως μπορεί να λάβει χώρα στη Στερεά Ελλάδα. Εκεί υπάρχει η εν πολλοίς ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά έχει ερείσματα σε όλη την Περιφέρεια. Φαίνεται ότι αυτός θα δώσει τη μάχη με τον Φάνη Σπανό, τον υποψήφιο περιφερειάρχη που στηρίζει η ΝΔ και προέρχεται από το περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη. Έπονται, εν συνεχεία, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, από το ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αγοραστός vs Τσιλιμίγκα

Φαβορί εδώ θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αν και έχει λελογισμένη φθορά. Απέναντί του, όπως και το 2014, ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας με στήριξη από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την έκπληξη που ξεκίνησε προ πενταετίας, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Καχριμάνης vs Ριζόπουλου

Στην Ήπειρο, πρώτο φαβορί είναι εκ νέου ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, με το ερώτημα να είναι, αν θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο ή όχι, όπως το 2014. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, φαβορί είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, σύμβουλος επικοινωνίας, Σπύρος Ριζόπουλος, ενώ πολύ χαμηλά καταγράφεται ο Γιώργος Ζάψας, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Καρυπίδης vs Κασαπίδη

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος αυτήν τη φορά στηρίζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει σημάδια έντονης φθοράς, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, παρά το ατύχημα που είχε με το πόδι του, εμφανίζεται έτοιμος να επανακτήσει τα ηνία της Περιφέρειας που έχασε η ΝΔ το 2014, όταν ο κ. Καρυπίδης κέρδισε τον τότε περιφερειάρχη Γιώργο Δακή. Η προερχόμενη από το ΚΙΝΑΛ Γεωργία Ζεμπιλιάδου κινείται πιο χαμηλά.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Μέτιος vs όλων

Αδιαμφισβήτητα, ως προς τις προβλέψεις, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι η δυσκολότερη περιφέρεια: Τρεις υποψήφιοι προέρχονται από τη ΝΔ: Ο «επίσημος» νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έχει φθορά, ο Δημήτρης Πέτροβιτς από τον Έβρο, με καλά περάσματα, και ο επίσης Εβρίτης Χριστόδουλος Τοψίδης, με καλές σχέσεις με τον «γαλάζιο» κομματικό μηχανισμό. Δεν είναι απίθανο ο β΄ γύρος να είναι «κεντροδεξιά» υπόθεση, αν και υπάρχουν ακόμα ο ΠΑΣΟΚογενής Κώστας Κατσιμίγας που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και «κόβει» από τον κ. Κατσιμίγα.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Γαλιατσάτος vs Κράτσα

Στην Περιφέρεια αυτή, ο συμπαθής παρά τη φθορά του νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατέρχεται με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για μια δεύτερη θητεία και έχει καλές πιθανότητες. Απέναντί του έχει την πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, η οποία συστηματοποιεί τη δημόσια παρουσία της και πάει καλά. Βεβαίως, η κα Κράτσα έχει «αντάρτη», τον πρώην περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, αν και δεν φαίνεται ικανός να διεμβολίσει το δίπολο που σχηματοποιείται.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Καλογήρου vs Μουντζούρη

Ρευστά είναι τα πράγματα και στο Βόρειο Αιγαίο. Η νυν περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου κατέρχεται μεν με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχει να ανταγωνιστεί τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουντζούρη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι στον β΄ γύρο. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πιέζεται πολύ λόγω προσφυγικού, την Περιφέρεια διεκδικεί μετά από έντονες διεργασίες ο Γιάννης Σπιλάνης, ενώ το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Παναγιώτη Χριστόφα, φιλοδοξώντας να κάνει την έκπληξη.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Χατζημάρκος vs Γλυνού

Ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Χατζημάρκος έχει ισχυρό προβάδισμα, αλλά ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ και έχων και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλυνός, δεν πηγαίνει άσχημα και έχει «κλειδώσει» την παρουσία του στον β΄ γύρο που φαίνεται ότι θα υπάρξει, αν και απέχει ακόμα από τον περιφερειάρχη.

Περιφέρεια Κρήτης: Αρναουτάκης vs Μαρκογιαννάκη

Θεωρητικά, τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει φαβορί: Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στηριζόμενος από τη ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, πάει να κάνει την έκπληξη, με πρώτο στόχο, να μην υπάρξει β΄ γύρος και να συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις γίνεται, με δεδομένη και τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεγαλόνησο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ