H… έκπληξη, με την κοινωνία απέναντι - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι Του Νίκου Καραμανλή

H… έκπληξη, με την κοινωνία απέναντι

του Νικολάου Καραμανλή

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μία κυβέρνηση που επένδυσε όσο καμία άλλη στον λαϊκισμό και στις κάλπικες υποσχέσεις, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι οργισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν θα έπρεπε να προκαλούν δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή την πολιτική, άλλωστε, επένδυσε τα χρόνια της αντιπολίτευσης για να ανέλθει στην εξουσία.

Γιατί με τόση ευκολία οι σημερινοί υπουργοί ξεχνούν πως οι ίδιοι δεν έλειψαν από καμία διαδήλωση, διαμαρτυρία, απεργία οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας; Είτε τα αιτήματα ήταν δίκαια είτε παράλογα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι είχε τ μαγικό ραβδάκι και θα τα έλυνε όλα.

Λένε πως η ζωή έχει την τάση να «επιστρέφει» συμπεριφορές. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα και με την κυβέρνηση, καθώς ο άκρατος λαϊκισμός που τη χαρακτηρίζει γυρνάει σήμερα ως μπούμερανγκ. Στο «Π» είχαμε ήδη γράψει για τη θυελλώδη αντίδραση του αγροτικού κόσμου λόγω των δυσβάσταχτων αλλαγών τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό. Δεν ήταν δύσκολο να προβλέψουμε τις αντιδράσεις τους, καθώς εδώ και δεκαετίες είναι ίδιες. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως οι κυβερνώντες αδυνατούν να αντιληφθούν πως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η κοινωνία δεν πρόκειται να ξεγελαστεί με μισές αλήθειες, ευφυολογήματα και συνθήματα.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως υποβόσκει στην ατμόσφαιρα ο διαχωρισμός ανάμεσα στους «δικούς μας» και στους «άλλους». Ποιοι είναι οι δικοί μας; Η κυβέρνηση έκανε μία ταξική επιλογή να στηρίξει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, έστω και μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που υπάρχουν. Αυτοί, άλλωστε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, που θα βοηθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι να διατηρηθεί στην εξουσία, σίγουρα να παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Την ίδια ώρα, έβαλε απέναντι τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, αποφασίζοντας να τους «γονατίσει» στους φόρους.

Μία επιλογή ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς «οι επαναστάτες της γραβάτας», όπως με δόση ειρωνείας αποκαλούν τους δικηγόρους, τους εμπόρους, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους φοροτεχνικούς κ.ά. ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα πέσουν αμαχητί. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί το 2016 η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη και να παρουσιάσει εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία. Αλήθεια, πώς θα το καταφέρει αυτό, έχοντας επιλέξει να βάλει απέναντί του το μεγαλύτερο –και πιο παραγωγικό– κομμάτι της ελληνικής οικονομίας;

Κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζει ο πρωθυπουργός είναι πως πολλοί από τους «επαναστάτες της γραβάτας» τον ψήφισαν. Ήλπιζαν πως ίσως και να έχει μία νέα πρόταση για τη χώρα. Εάν αυτή η πρόταση, όμως, είναι η βίαιη προλεταριοποίηση όσων απέμειναν να θεωρούνται μεσαία τάξη και όσων άτυχων έχουν μία δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, τότε τα γεγονότα θα τον ξεπεράσουν. Ο δρόμος που επέλεξε είναι αδιέξοδος…

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ