"H κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των απορριμμάτων" - Karfitsa.gr
Κοινωνία

“H κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των απορριμμάτων”

Μιχάλης Γεράνης

«Μειώνουμε τα απορρίμματα, προστατεύουμε το περιβάλλον», λένε οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν βάλει στόχο να φτιάξουν μία κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων».

Η ΠΕΔΚΜ και ο ΦΟΔΣΑ έχουν ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου» για την ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό να αλλάξουν τρόπο και στάση ζωής στην αντιμετώπιση και διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο της 81Ης ΔΕΘ, ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου διοργάνωσαν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα για τις καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και τις λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΓΕΡΆΝΗΣ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όπου συνεχάρησαν  τους δυο προέδρους των φορέων, όπως: ο Δήμαρχος Θέρμης Παδόπουλος Θεόδωρος, Δήμαρχος Δέλτα Φωτόπουλος Μίμης, Αντιδήμαρχος Δήμου Δέλτα Μπέκας Στέριος, Δήμαρχος Παιονίας Γκουτενούδης Χρήστος, Αντιδήμαρχος Παιονίας Μεμετζής Κων/νος, Δήμαρχος Πέλλας Στάμκος Γρηγόρης, Δήμαρχος Βόλβης Λιάμας Διαναντής, Δήμαρχος Τρίπολης Παυλίδης Δημήτρης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Καϊτεζίδης Ιγνάτιος , Δήμαρχος Σκύδρας Ιγνατιάδου Κατερίνα, Δήμαρχος Βοϊου Λαμπρόπουλος Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης Παππάς Θανάσης, Αντιδήμαρχος Σερρών Χράπας Παντελής, Αντιδήμαρχος Χαλκηδόνος Τσακίρης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας αλλά και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών .

Στην εισήγηση του ο κ. Γεράνης τόνισε πως «σε όλη την Ελλάδα, το ποσοστό της ανακύκλωσης ανέρχεται σε 10%. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα ώστε να καταλάβει και ο κόσμος τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης. Όμως δεν επαρκεί αυτό, πρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής απέναντι στα απόβλητα, ιδίως στα στερεά αστικά απόβλητα μέσω της διαλογής από την πηγή». Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος: «πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία και την κουλτούρα μας ούτως ώστε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν προς ενταφιασμό. ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που έγινε με ευθύνη του περιφερειακού συνδέσμου και πολύ σύντομα θα αποτελέσει την πυξίδα για την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας.

Οι ομιλητές της ημερίδας Bernard Masse της HRO Ecosystems και Bettina Lowentraut – Duran της RECCONTEC GMbH παρουσίασαν αναλυτικά τεχνολογικές λύσεις για τη θερμική επεξεργασία υπολειμμάτων ΧΥΤΑ την μηχανική και βιολογική επεξεργασία δημοτικών στερεών αποβλήτων, μονάδες βιολογικής μετατροπής (κομπόστ) καθώς και τρόπους διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων με στόχο την αέναη οικονομική αλλά και την διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα  και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τις προθέσεις της σε ότι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να προωθηθεί ταχύτατα η κατασκευή της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που ετοιμάζει ο ΦοΔΣΑ για την Κ. Μακεδονία

Γεράνης

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αντλούμε παραδείγματα από χρήσιμες και επιτυχημένες πρακτικές, που ήδη υλοποιούνται σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού (και) στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων». Κάλεσε όλους τους συναδέρφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουνε πράξη αυτό που επανειλημμένα έχει τονίσει «Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι… ενωμένη και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα για την διαχείριση των απορριμμάτων  γιατί η αυτοδιοίκηση μπορεί να τα καταφέρει και το έχει αποδείξει» και το επιβεβαιώνουμε και από την παρουσία όλων των συναδέλφων σήμερα!

Γεράνης

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ