H Λιάνη, ο Τσίπρας και ο Γ. Παπανδρέου... - Karfitsa.gr
Πολιτική

H Λιάνη, ο Τσίπρας και ο Γ. Παπανδρέου…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε σήμερα την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση. Την έκθεση διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Στα εγκαίνια παρέστησαν η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου κ. Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, τα παιδιά του Γιώργος, Σοφία, Νίκος και Αντρίκος, μέλη των κυβερνήσεών του και στενοί συνεργάτες του. Παρόντες ήταν επίσης η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, οι πρώην Πρωθυπουργοί κ.κ. Κωνσταντίνος Σημίτης και Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, νυν και πρώην βουλευτές.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής κ. Παύλος Σούρλας, αφού σημείωσε ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση αυτή πάρθηκε ομόθυμα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του και πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου», αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου τονίζοντας:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε πράγματι μία εξαιρετική, σύνθετη όσο και ασυνήθιστη προσωπικότητα. Η εντελώς ιδιαίτερη ευφυΐα του, η μεγάλη αναλυτική του ικανότητα, η ακαταμάχητη γοητεία που ασκούσε σε όσους τον γνώριζαν από κοντά, αλλά και το χάρισμα να επικοινωνεί με ευρύτερες μάζες ανθρώπων σαν να επικοινωνούσε με τον καθένα χωριστά, η ρητορική του δεινότητα και γλωσσική ευρηματικότητα, η ταχύτητα και η τόλμη του κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, μαζί με τη δημοκρατική του προσήλωση, αλλά και τη ριζοσπαστικότητα των θέσεων που κατά καιρούς δεν δίστασε να υποστηρίξει, τον έφεραν γρήγορα, από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί προς την ενεργό πολιτική, στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικά σε αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση μεταξύ των πολιτικών. Η σημερινή έκθεση προσθέτει ορισμένες νύξεις, υπαινικτικά έστω, και σε μία άλλη πλευρά του, αυτή του εσωτερικού, διανοητικού και συναισθηματικού του κόσμου».

Ο Γ.Γ. του Ιδρύματος της Βουλής ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στη διαμόρφωση και τη διοργάνωση της έκθεσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους φορείς και τα πρόσωπα που διέθεσαν το πλούσιο εκθεσιακό υλικό: το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, που, μετά από δωρεά της κυρίας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, έχει στην κατοχή της το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ και προσωπικά τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Σημίτης», την ΕΡΤ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στο οποίο ανήκει το Εθνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00, ενώ ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ