, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

ΕΕ: Σχεδόν τα μισά τρόφιμα περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Την αντικατάσταση των επικίνδυνων παρασιτοκτόνων με πιο φυσικά φυτοφάρμακα, ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνουμε.
Κι αυτό γιατί περίπου το 45% των τροφίμων περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με το 1,6%, μάλιστα, να ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια. «Μπορεί τα χημικά φυτοφάρμακα να βοηθούν στην γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη των φυτών, ωστόσο πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο των ζώων και των φυτών» αναφέρει ο Κοινοβούλιο, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης της χρήσης πιο φυσικών.
Στις 15 Ιανουαρίου η Ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κανόνες, πριν από το τέλος του 2018, για την επίσπευση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την καταγραφή των φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου. Μέχρι σήμερα μόνο επτά δραστικές ουσίες από αυτές που έχουν ταξινομηθεί ως «χαμηλού κινδύνου» έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μιλάμε για παθογόνους μικροοργανισμούς, ιούς, βακτήρια που πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία πιστοποίησης η οποία είναι μακροχρόνια και ακριβή», διευκρινίζει ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν (ΕΛΚ, Ιταλία) μέλος της επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ και ένας από τους οκτώ συντάκτες του ψηφίσματος που ενέκρινε η ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα.
Ορισμένα κράτη μέλη αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου, εξαιτίας της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητάς τους. Ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψιν τους ούτε τα οφέλη στην αποδοτικότητα των πόρων για τη βιολογική γεωργία ούτε τις υγειονομικές δαπάνες των άλλων προϊόντων.
«Χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τα συνηθισμένα φυτοφάρμακα, τα οποία είναι χημικά, τα περισσότερα είναι επικίνδυνα, έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν άλλους οργανισμούς και κάνουν κακό στην υγεία μας», λέει ο Πάβελ Ποκ (Σοσιαλιστές, Τσεχία). greenagenda.gr