04:57, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Εικόνα διάλυσης έχει η δημόσια υγεία στην Χαλκιδική

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα ακτινολογικά εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας της Χαλκιδικής. Το λιγοστό προσωπικό που επωμίζεται τον αυξημένο φόρτο εργασίας βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης ενώ σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Όπως αποκαλύπτει, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΤΑΚΕΜ), Αθανάσιος Αρβανίτης, «το τμήμα του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στελεχώνεται με έναν Τεχνολόγο Ακτινολόγο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί».
Όπως σημειώνει «βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης Προσωπικού, δύο θέσεων με την προκήρυξη 7κ/2016, ωστόσο δεν αρκούν για την πλήρη στελέχωση του Αξονικού τομογράφου, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία του».
Στο Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου ο αριθμός του προσωπικού βρίσκεται επίσης σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα βάρδιες να καλύπτονται με έναν Τεχνολόγο Ακτινολόγο όταν ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και ιδίως τους μήνες της τουριστικής περιόδου.
Χωρίς ακτινολογικό …εδώ και χρόνια
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, στα ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας και Παλαιοχωρίου τα ακτινολογικά εργαστήρια βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί σειρά ετών.
Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.666 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, για το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου προβλέπεται μία θέση «ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ».
«Στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών και Αγίου Νικολάου τα προβλήματα εστιάζονται στα εμφανιστήρια. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της εικόνας είναι με χημικά υγρά (παλαιάς τεχνολογίας) όταν η σημερινή τεχνολογία τα έχει αντικαταστήσει με ψηφιοποιημένα-ψηφιακά συστήματα», εξηγεί.
«Για τα χημικά εργαστηρίου υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντικατάσταση με καθαρή τεχνολογία γιατί τα υγρά είναι επιβλαβή για τους εργαζόμενους και μολυσματικά για το περιβάλλον», προσθέτει.
«Η αντικατάσταση των εμφανιστηρίων θα επιφέρει οικονομικό και λειτουργικό όφελος, αφού δεν απαιτείται επανάληψη έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία, η επεξεργασία της εικόνας γίνεται μέσω υπολογιστή και μπορεί να δοθεί σε μορφή cd ή σε εκτυπωτικό χαρτί καθώς και να αποστέλλεται απευθείας μέσω συστήματος στον ιατρό στο χώρο του Κέντρου Υγείας», υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Τ.Α.ΚΕ.Μ.
Η Ένωση έχει τονίσει στους διοικητές της 3ης και της 4ης Υ.ΠΕ. την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των εργαστηρίων και τα οφέλη της, αφού τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν εμφανιστήρια με χημικά.
Το σύνδρομο burn-out
Το φαινόμενο burn-out και η επαγγελματική εξουθένωση αποτελούν προβλήματα που μαστίζουν τους εργαζόμενους τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσφατα, η Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος Δημοσίου διοργάνωσε σχετική ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδείξει το ζήτημα που παρατηρείται στον τομέα της Υγείας και κυρίως στα Ακτινολογικά Εργαστήρια, στα τμήματα Αξονικού-Μαγνητικού τομογράφου, πυρηνικής ιατρικής και Ακτινοθεραπείας.
«Η επαγγελματική εξουθένωση των Τεχνολογων Ακτινολογων λόγω ελλείψεως προσωπικού σε ΠΦΥ και σε Νοσοκομεία,ο γερασμένος ιατρότεχνολογικος εξοπλισμός με τις συχνές βλάβες που υπάρχουν λόγω παλαιότητας και οι ελλείψεις σε υλικά υποβαθμίζουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς του πολίτες» επισημαίνει ο κ. Αρβανίτης.
«Σύμφωνα με τον επικρατούντα ορισμό, η Επαγγελματική Eξουθένωση ορίζεται ως η σωματική και ψυχική εξάντληση του επαγγελματία υγείας με απώλεια του ενδιαφέροντος και των θετικών συναισθημάτων προς τους ασθενείς, έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία και αρνητική εικόνα για τον εαυτό του. Νέοι εργαζόμενοι που αφοσιώνονται πλήρως στη δουλειά τους, που είναι ευσυνείδητοι και δυσκολεύονται να διαχωρίζουν την επαγγελματική τους ενασχόληση από την προσωπική τους ζωή, είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από το εν λόγω σύνδρομο» σημειώνει η ειδική γιατρός εργασίας, Κυριακή Μιχαλοπούλου.
Όπως εξηγεί, «στην εμφάνιση του συνδρόμου συντελούν ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, οι βάρδιες, η εργασία σε περιβάλλον χωρίς ικανοποιητικό αερισμό, και η χρήση εξοπλισμού, που συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται με δυσανάλογη όμως αύξηση του αριθμού των χρηστών του. Τα βαριά περιστατικά, οι ογκολογικοί και νέοι σε ηλικία ασθενείς, η μονοτονία και επαναληψιμότητα, η έλλειψη αυτονομίας και ελέγχου επί της εργασίας και η έλλειψη αναγνώρισης της προσφοράς από ασθενείς και προϊσταμένους, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που οδηγούν σε εξουθένωση τους τεχνολόγους ακτινολόγους. Τέλος, οι ασαφείς ρόλοι, η σύγκρουση ρόλων, η ανεπαρκής επικοινωνία, τα προσωπικά προβλήματα και γενικά η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση επαγγελματικής εξουθένωσης, ειδικά στις γυναίκες».
Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι εμφανή τόσο για τον εργαζόμενο, ο οποίος εμφανίζει σωματικά και ψυχολογικά ενοχλήματα, όσο και για το εργαστήριο, λόγω της μείωσης της απόδοσης του προσωπικού και των ατυχημάτων, στα οποία αναπόφευκτα οδηγείται.
«Ο ιατρός εργασίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση των ατόμων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση και στην παροχή συμβουλών και υποδείξεων στους εργαζομένους και στους εργοδότες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ψυχική και σωματική ευεξία των εργαζομένων. Η σύνταξη γραπτής πολιτικής με τους βασικούς κανόνες και οδηγίες λειτουργίας του εκάστοτε εργαστηρίου και η παροχή επαρκούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης εργασιακών κινδύνων είναι θεμελιώδους σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του. Επίσης, η ενθάρρυνση της επικοινωνίας των εργαζομένων εντός κι εκτός χώρου εργασίας, όπως και η δυνατότητα έκφρασης παραπόνων, αναδεικνύουν ευκολότερα τις πηγές κινδύνου για επαγγελματική εξουθένωση. Οι εργοδότες πρέπει να συμβουλεύονται να δίνουν στο προσωπικό τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και να επιβραβεύουν την απόδοσή του. Η έγκαιρη ενημέρωση για τυχόν αλλαγές που αφορούν στο προσωπικό, η παροχή δυνατότητας για εναλλαγή καθηκόντων και ο ευπρεπισμός του χώρου εργασίας, αποτρέπουν φαινόμενα επαγγελματικής εξάντλησης» προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει να ιεραρχεί τα καθήκοντά του, να βάζει όρια και να ασχολείται με δημιουργικά χόμπι.
Πρέπει να έχει δυνατότητα επικοινωνίας με το υπόλοιπο προσωπικό, τόσο ατομικά, όσο και μέσω του εκπροσώπου Υγείας και Ασφάλειας στις καθιερωμένες τριμηνιαίες συναντήσεις που γίνονται με συμμετοχή του εργοδότη, του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας.
«Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης του φαινομένου, η παρουσία ψυχολόγου υγείας και εργασίας, θεωρείται απαραίτητη για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του συνδρόμου, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση» καταλήγει η κ. Μιχαλοπούλου.
«Για να υπάρξει αναβάθμιση των παροχών υγείας θα πρέπει να γίνει άμεσα αντικατάσταση του παλαιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η πρόσληψη προσωπικού που θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι περιστασιακές, ειδάλλως θα επιφέρουν την επαγγελματική εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού» υποστηρίζει ο Γ.Γ. της Ε.Τ.Α.ΚΕ.Μ., Αθανάσιος Αρβανίτης.
Πηγή halkidikifocus.gr