, Τετάρτη
19 Μαρτίου 2025

search icon search icon

«Επιλεκτική ενημέρωση» για τη φυματίωση


Γράφει η Χρύσα Κυριακού
Ερωτηματικά προκαλεί η μη δημοσιοποίηση από τους υπευθύνους του δήμου Θεσσαλονίκης των κρουσμάτων φυματίωσης που εντοπίστηκαν στο δημοτικό παιδικό σταθμό «Μ. Αλέξανδρος» στην Κάτω Τούμπα, παρά μόνο όταν έγινε σχετική αναφορά από τον Κ. Γκιουλέκα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε να ενημερωθεί τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη μυστικότητα της διοίκησης γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Αυτοί που έπρεπε να ενημερωθούν, ενημερώθηκαν άμεσα. Είναι κρίμα να παίζουμε παιχνίδια και να προκαλούμε πανικό για λόγους μικροπολιτικής», απάντησε η διοίκηση του δήμου.
Παρόλο που το γεγονός διαπιστώθηκε στα τέλη Ιουνίου, δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε από τη διοίκηση του δήμου, ούτε και από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις αρμόδιες υγειονομικές Aρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς των νηπίων που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο σταθμό ενημερώθηκαν εγγράφως στις 20 Ιουνίου από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο και τους ζητήθηκε η συνεργασία για την πραγματοποίηση των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων. Έπειτα από συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Αντιφυματικό Κέντρο, που έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες, προγραμματίστηκε να υποβληθούν σε τεστ Mantoux όλα τα παιδιά και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου σταθμού, κάτι που έγινε στις 26 Ιουνίου. Μία μέρα μετά και πριν βγει το αποτέλεσμα του τεστ, με πρωτοβουλία του δήμου έγινε ενημέρωση των γονέων στον χώρο του παιδικού σταθμού από λοιμωξιολόγο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί της Διεύθυνσης και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι οποίοι και χαρακτήρισαν το περιστατικό μεμονωμένο. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Γιουφτσίδης, τα πέντε παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο μαντού παίρνουν ήδη χημειοπροφύλαξη, ενώ θα ελεγχθούν εκ νέου, μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, τα παιδιά δεν έχουν νοσήσει από φυματίωση και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, καθώς ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ανοίξει ξανά ο σταθμός μετά τις θερινές διακοπές, θα γίνει η επανεξέταση με μαντού (mantoux) και στα 130 παιδιά του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, δεν αποκλείεται κατά την επανεξέταση να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν είναι μεγαλύτερος. Οπως εξηγούν, αν η επαφή με το άτομο που έχει ενεργό φυματίωση είναι πολύ πρόσφατη, η αρνητική αντίδραση στο τεστ Mantoux δεν είναι ασφαλής, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες μέχρι να αναπτύξει θετική αντίδραση. Ετσι, γίνεται δεύτερη εξέταση, 8 έως 10 εβδομάδες μετά, για ασφαλή συμπεράσματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.