Ιδιότητες… οπίου η σοκολάτα
Πειράματα σε ποντίκια ίσως να έλυσαν το αιώνιο μυστήριο του γιατί οι σοκολάτες αποτελούν έναν πειρασμό απέναντι στον οποίο δεν μπορούμε να πούμε σχεδόν ποτέ «όχι». Η απάντηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, κρύβεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία παράγει μια χημική ουσία παρόμοια με το… όπιο.
«Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει ένα εκλεπτυσμένο σύστημα, το οποίο μπορεί να μας πείσει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες μιας τροφής που μας προσφέρει ευχαρίστηση» εξηγεί η δρ Αλεξάντρα Ντι Φελιτσεαντόνιο. «Ίσως, γι’ αυτό η υπερκατανάλωση να αποτελεί πρόβλημα στις μέρες μας» προσθέτει.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Current Biology», στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, χορήγησαν σε ποντίκια μια ουσία απευθείας στο νεοραβδωτό σώμα του εγκεφάλου τους, με στόχο τη διέγερση αυτής της περιοχής. Είδαν, λοιπόν, ότι τα πειραματόζωα, μετά την τεχνητή διέγερση της συγκεκριμένης περιοχής, καταβρόχθιζαν διπλάσιο αριθμό από σοκολατάκια τύπου M&M από ό,τι κανονικά.
Μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της ουσίας εγκεφαλίνης, που δρα ως φυσικό «ναρκωτικό» και παράγεται σε εκείνο το σημείο, εκτοξεύονταν στα ύψη, μόλις τα ποντίκια άρχιζαν να τρώνε τα σοκολατένια κομματάκια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση αυτή ευθύνεται για την ενίσχυση της επιθυμίας και της παρόρμησης των πειραματόζωων να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας.
Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν, λοιπόν, έναν νέο ρόλο για το νεοραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, καθώς μέχρι σήμερα είχε συνδεθεί με την κίνηση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάτι τέτοιο να ισχύει και στην περίπτωση του ανθρώπου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που εξετάσαμε κατά τη διάρκεια της μελέτης ενεργοποιείται σε παχύσαρκα άτομα στην όψη φαγητού και σε τοξικομανείς στην όψη ναρκωτικών ουσιών» υπογραμμίζει η Ντι Φελιτσεαντόνιο. «Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής να οδηγεί σε υπερκατανάλωση και εθισμό ακόμη και τον άνθρωπο» καταλήγει.