, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Μισό προσωπικό και εξοπλισµός του… 1963 στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης

του Βαγγέλη Στολάκη
Δεν έχουν τέλος τα προβλήµατα στην ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2017. Στη δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της χώρας, χειρουργεία υπολειτουργούν και  ιατρεία δεν διαθέτουν µηχανήµατα για να εξετάσουν τους ασθενείς. Αυτή είναι τουλάχιστον η εικόνα που µεταφέρει στην Karfitsa η πρόεδρος των εργαζοµένων στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, που παρά τις επισηµάνσεις γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού εξακολουθεί να αντιµετωπίζει δεκάδες προβλήµατα. «Υπάρχουν θέµατα αλλά τα αντιµετωπίζουµε και γινόµαστε καλύτεροι» απαντά από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκοµείου
Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Karfitsa η Γιώτα Αλατζά, το µεγαλύτερο πρόβληµα του νοσοκοµείου είναι η υποστελέχωσή του. Όπως τονίζει, αυτή τη στιγµή το νοσοκοµείο λειτουργεί µε το µισό προσωπικό από ότι προβλέπεται στον κανονισµό λειτουργίας. «Οι οργανικές θέσεις πλην των γιατρών είναι 1.853. Το 2016 υπηρετούσαν 1.151 άνθρωποι. Άρα είχαµε 742 κενές οργανικές θέσεις. Φέτος, τα στοιχεία βελτιώθηκαν σε κάποιο βαθµό, καθώς οι κενές θέσεις έπεσαν στις 600 περίπου. Πήραν συµβασιούχους και ωφελούµενους του ΟΑΕΔ. Έτσι δουλεύουµε εδώ. Οι συµβασιούχοι και οι ωφελούµενοι του ΟΑΕΔ καλύπτουν διάφορες θέσεις σε όλες τις ειδικότητες για ένα χρόνο. Πρόκειται για εργαζόµενους µιας χρήσεως που ανάλογα µε την εκπαίδευσή τους και τη σύµβαση που υπέγραψαν λαµβάνουν από 600 έως 800 ευρώ» λέει η κ. Αλατζά. Και συµπληρώνει: «οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες αγγίζουν το 50%».
Η πρόεδρος των εργαζοµένων του «Ιπποκράτειου» κάνει λόγο για «τροµερές» ελλείψεις σε βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό και µιλάει για… «µεθόδευση από πλευράς της κυβέρνησης προκειµένου να περάσουν αυτές οι ειδικότητες σε ιδιωτικές εταιρίες». Ελλείψεις υπάρχουν και στο µόνιµο ιατρικό προσωπικό, αφού από τις 300 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για την στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκοµείου αυτή τη στιγµή υπηρετούν 166 γιατροί και υπάρχουν 134 κενές οργανικές θέσεις. «Στην παιδιατρική κλινική υπάρχει ένας γιατρός για να προσέχει το βράδυ τριάντα παιδιά» υπογραµµίζει η κ. Αλατζά. «Όλοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκοµείο» αναφέρει και τονίζει ότι υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν να… λαµβάνουν 40 ηµέρες ρεπό και άδειες από το 2016.
Ο ρόλος των ιδιωτών
Στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης ιδιωτικές εταιρίες έχουν αναλάβει συγκεκριµένα πόστα και τοµείς. Για παράδειγµα η φύλαξη του νοσοκοµείου και η καθαριότητα γίνονται από ιδιώτες, ενώ σε ό,τι αφορά το φαγητό υπάρχει το εξής «παράδοξο»: το µαγείρεµα για τις 790 κλίνες που διαθέτει το νοσοκοµείο έχουν αναλάβει οι οργανικοί υπάλληλοί του, ενώ τη διανοµή του φαγητού πραγµατοποιεί εργολαβική εταιρία. «Οι εγκαταστάσεις στα µαγειρεία είναι παλιές. Γίνονται οι κατασκευές και τα µερεµέτια που χρειάζονται αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία ανακαίνιση. Είναι ένας χώρος που κρατούν µε χίλια ζόρια οι εργαζόµενοι. Υποψιαζόµαστε ότι και η παραγωγή του φαγητού θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη» λέει η κ. Αλατζά.
Με… πρεσαδόρο του 1963
«Βραχνάς» για το Νοσοκοµείο είναι και τα σιδερωτήρια, τα οποία µάλιστα πήγαν µέχρι… τη Βουλή µετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Θεσσαλονίκης. «Στο παρελθόν στα σιδερωτήρια για 790 κρεβάτια εργάζονταν 17 άτοµα. Σήµερα στην πρωινή βάρδια εργάζονται µόλις δύο. Ο νόµος ορίζει πως για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις θα πρέπει να γίνεται µια πρόσληψη. Αυτό δεν συµβαίνει στο Ιπποκράτειο» λέει µε νόηµα η κ. Αλατζά. Στο εν λόγω τµήµα µάλιστα, η… δουλειά γίνεται µε έναν πρεσαδόρο του… 1963, αφού οι δυο καινούριες πρέσες τις οποίες προµηθεύτηκε το νοσοκοµείο θέλουν συντήρηση. Επίσης, η µια ράπτρια που διαθέτει το νοσοκοµείο για να εξυπηρετεί τις ποδιές των γιατρών ορισµένες ηµέρες δουλεύει και σε άλλο Νοσοκοµείο, το Αφροδίσιο επί της οδού Δελφών, ενώ ο ένας κύλινδρος που χρησιµοποιείται για να γυρίζουν τα σεντόνια, υπολειτουργεί. Σε ό,τι αφορά τα πλυντήρια που διαθέτει το Νοσοκοµείο από τα εννέα που διαθέτει, υπολειτουργούν τα πέντε και τα υπόλοιπα είναι σε αχρηστία. «Το νοσοκοµείο διαθέτει µόλις δυο εργαζόµενες που στρώνουν τους περίπου 200 κοιτώνες των γιατρών» λέει η κ. Αλατζά. «Το υπουργείο και ο κ. Πολάκης σε σχετική ερώτηση που έγινε ανέφεραν ότι τα µηχανήµατα που υπάρχουν αρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών και δεν χρειάζεται προµήθεια νέου εξοπλισµού».  «Οι ελλείψεις είναι πολλές και µεγάλες στα ελληνικά νοσοκοµεία. Υπάρχει µια απαξίωση στο σύστηµα υγείας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν στο υπουργείο Υγείας και να µην προσπαθούν να µας πείσουν ότι όλα είναι καλά για να δουλέψουµε µε µικρότερους µισθούς» καταλήγει η κ. Αλατζά.
Χειρουργείο µετά από… ένα χρόνο
Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά, σύµφωνα µε όσα καταγγέλλουν οι εργαζόµενοι, υπάρχουν ελάχιστοι µόνιµοι υπάλληλοι, ενώ οι άλλες ειδικότητες καλύπτονται από άλλους νοσηλευτές. Όπως αναφέρουν στην Karfitsa ο µέσος χρόνος αναµονής στο τµήµα επειγόντων περιστατικών είναι έξι µε δέκα ώρες, ενώ για να κλείσει ένας ασθενής κάποιο χειρουργείο µπορεί να περιµένει µέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση αναγκάζεται να καταφύγει σε ιδιωτικές κλινικές. «Επίσης από τους δυο αξονικούς που διαθέτει το νοσοκοµείο λειτουργεί µόλις ο ένας λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα ακτινολογικά µας µηχανήµατα είναι πεπαλαιωµένης τεχνολογίας, µη ψηφιακά. Αυτό σηµαίνει ότι η διαγνωστική τους αξία είναι στο 50%. Από τα δυο µηχανήµατα υπερήχων που έχουµε λειτουργεί ο ένας. Αγγειογράφος επίσης δεν υπάρχει, “εξαφανίστηκε” το 2014. Ήταν χαλασµένος και δεν επιδιορθώθηκε. Μηχάνηµα οστικής πυκνότητας δεν διαθέτουµε, όπως ούτε µαστογράφο, ενώ τα µόνιτορ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι παλιά» σηµειώνει στην Karfitsa η πρόεδρος των εργαζοµένων του «Ιπποκρατείου».
Τι απαντά η διοικήτρια;
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκοµείου Βασιλική Παπαχριστοδούλου σηµειώνει πως προβλήµατα υπάρχουν µεν στο νοσοκοµείο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθµό, όπως τα παρουσιάζουν οι εργαζόµενοι. «Υπάρχουν κενά όντως» λέει. «Υπάρχει υποστελέχωση είναι γνωστό αλλά υπάρχει και µια δυναµική στο νοσοκοµείο» σχολιάζει η κ. Παπαχριστοδούλου. «Υπάρχουν 36 κρίσεις γιατρών σε εξέλιξη για διορισµούς, κάναµε 32 προσλήψεις, έχουµε αρκετά άτοµα ωφελούµενα του ΟΑΕΔ. Οι συνθήκες πηγαίνουν να βελτιωθούν» δηλώνει. Σε ό,τι αφορά τα ρεπό η ίδια λέει πως «δεν χρωστάµε ρεπό. Υπήρχαν 3.500 χρωστούµενα ρεπό και η κατάσταση οµαλοποιήθηκε. Έχει µπει µια φοβερή τάξη σε σχέση µε τα ρεπό. Και τις άδειες τις έχουµε δώσει εκτός από ορισµένες περιπτώσεις. Τώρα έχουµε τη δυνατότητα να δίνουµε άδειες και ρεπό. Υπάρχουν εργαζόµενοι που µαζεύουν ρεπό και άδειες για συγκεκριµένους λόγους, όπως να πάνε να δουν το παιδί τους στο εξωτερικό», αναφέρει η διοικήτρια του Ιπποκρατείου. Αναφορικά µε τις αναµονές σε επείγοντα και χειρουργεία δηλώνει πως η εικόνα είναι καλύτερη από αυτή που παρουσιάζει η πρόεδρος των εργαζοµένων. «Είµαστε από τα Νοσοκοµεία που εφαρµόζουµε τη λίστα χειρουργείου. Η µεγαλύτερη λίστα είναι πέντε µήνες και αυτή σε µια συγκεκριµένη κλινική. Πρέπει να επικαιροποιήσουν τη λίστα οι εργαζόµενοι» σχολιάζει. Συµφωνεί πως οι χρόνοι αναµονής στα επείγοντα περιστατικά είναι µεγάλοι. «Αναµονή υπάρχει στην έγκριση των αποτελεσµάτων και µπορούν να βελτιωθούν» αναφέρει. Για τον εξοπλισµό παραδέχεται ότι τα µηχανήµατα είναι παλιά. «Πόροι δεν υπάρχουν για αντικατάσταση µηχανηµάτων. Αν εξαιρέσουµε µια έγκριση για να αγοράσουµε έναν µαστογράφο και κάποια προγράµµατα του ΕΣΠΑ δεν έχουµε πόρους για να αγοράσουµε νέα µηχανήµατα. Συντηρήσεις γίνονται και έχουµε και πολλές δωρεές» λέει. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και στα µαγειρεία και στα πλυντήρια. Προσπαθούµε ωστόσο, χωρίς πόρους να βελτιώσουµε την εικόνα» λέει.  Η κ. Παπαχριστοδούλου ανακοινώνει επίσης µέσω της Karfitsa πως άµεσα στο νοσοκοµείο θα ανοίξει ψυχιατρική κλινική και νέα πτέρυγα επειγόντων. «Τρέχουν πολλά στο νοσοκοµείο και τα ξέρουν και οι εργαζόµενοι. Τους ενηµερώνω για όλα όσα συµβαίνουν». Σύµφωνα µε την ίδια µέσω ΕΣΠΑ έχουν ήδη δροµολογηθεί η αγορά νέου µαστογράφου και η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών µηχανηµάτων.
φωτο Σάββας Αυγητίδης / Η έρευνα συνεχίζεται… 

φωτο Σάββας Αυγητίδης