22:05, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πιέζεστε ή βιάζεστε στην ούρηση ή στην αφόδευση; Δείτε τι μπορεί να πάθετε

Oι συνήθειες μας στην τουαλέτα είναι ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι δε νιώθουμε άνετα να συζητούμε, αλλά ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό!
Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «συνήθειες στην τουαλέτα»; Αναφερόμαστε στο τι ακριβώς κάνουμε όταν νιώθουμε την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα και, στη συνέχεια τι κάνουμε όταν είμαστε ήδη στην τουαλέτα.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι- η «συμπεριφορά» μας στην τουαλέτα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων ή κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων, πυελικό άλγος, καθώς και μείωση δύναμης, αντοχής και συνέργιας των μυών του πυελικού εδάφους.
Ασκείτε πολύ έντονη πίεση προς τα κάτω για να ξεκινήσει ή να σταματήσει η ροή των ούρων ή η αφόδευση
Εδώ πρόκειται για κάτι απλό. Όταν ζορίζεστε για να ξεκινήσει ή να τελειώσει η ροή των ούρων ή η εκκένωση των κοπράνων, στην ουσία πιέζετε προς τα κάτω το πυελικό έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάταση και καταπόνηση των μυών, με περαιτέρω αποδυνάμωσή τους.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η δημόσια τουαλέτα (στην Αγγλική γλώσσα) ονομάζεται «restroom», που σημαίνει αυτολεξεί «δωμάτιο χαλάρωσης».
Μη βιάζεστε. Πάρτε το χρόνο σας, ώστε να μη χρειασθεί να ασκήσετε έντονη πίεση. Και σε περίπτωση που υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελεσματικές στρατηγικές στη διατροφή σας και/η στη χρήση ενός καλύτερο συστήματος τουαλέτας, όπως ένα ειδικά σχεδιασμένο σκαμπό.
Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Θεσσαλονίκη
 
boro.gr