Τροπολογία για άδειες φαρμακείων και κυκλοφορία φαρμάκων

Θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική νομοθεσίας ρυθμίζει τροπολογία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα.
Με την τροπολογία προβλέπεται ότι παραμένουν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και φαρμακαποθηκών και μετά τη συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν εφεξής το δικαίωμα από την ημέρα της συνταξιοδότησης και μετά να μετέχουν με οποιαδήποτε σχέση σε εταιρείες φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης.
Επίσης, καταργείται το τέλος υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην προκαταβολή του οποίου υποχρεώνεται όποιος θέτει σε κυκλοφορία καλλυντικά προϊόντα για κάθε μορφή και συσκευασία τους κ.λπ., ενώ καταργείται και ο περιορισμός της χονδρικής πώλησης φαρμάκων μόνο σε κλινικές όπου λειτουργεί φαρμακείο.
Επιπλέον, αυστηροποιείται η κύρωση σχετικά με την άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου, φαρμακοποθήκης ή άλλου καταστήματος χονδρικής πώλησης φαρμάκων, καθώς δεν προβλέπεται πλέον η περίπτωση προσωρινής ανάκλησης άδειας με δυνατότητα επαναλειτουργίας μετά από 6 μήνες σε περίπτωση σχετικών παραβάσεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Προβλέπεται η καταβολή από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που θα ενταχθεί στον προαναφερόμενο θετικό κατάλογο, ως τέλος εισόδου εφάπαξ εισφοράς 2.000 ευρώ για κάθε μορφή, περιεκτικότητα και δοσολογία.
Επιτρέπεται η λειτουργία των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε μη συνεχόμενα κτίρια, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της λειτουργικής αυτοτέλειας των κτιρίων και τηρούνται οι προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές.
πηγή: dikaiologitika.gr
 
φωτο eurokinissi.gr