, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να ενοχλείς τον σκύλο σου όταν κοιμάται

Πολλές φορές επιδιώκουμε να ξυπνήσουμε τον σκύλο μας απλά και μόνο για να παίξουμε μαζί του ή να τον πάρουμε μια αγκαλιά.

Βάσει όσων συμβουλεύουν οι ειδικοί, καλό θα ήταν τις ώρες αυτές να μην επιδιώξουμε να «ενοχλήσουμε» το κατοικίδιό μας και κυρίως να μην το ξυπνήσουμε απότομα. Και υπάρχει πολύ συγκεκριμένη αιτία για αυτό.

Πρόκειται για μία αντανακλαστική κίνηση του ζώου που κοιμάται, όταν κάποιος ή κάτι το πλησιάσει με σκοπό να διαταράξει την ηρεμία του. Στην ουσία, πρόκειται για μία «φυσική» άμυνα του ζώου απέναντι σε οποιοδήποτε απειλητικό ερέθισμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον άνθρωπο, σε τέτοια περίπτωση, όμως, οι περιπτώσεις επιθέσεων σπανίζουν.

Ο σκύλος, όμως, σε περίπτωση «ενεργοποίησης» του startle reflex έχει δύο επιλογές: Είτε να φύγει, είτε να επιτεθεί. Οι γάτες συνήθως επιλέγουν το πρώτο. Ο σκύλος, από την άλλη, είναι πιο απρόβλεπτος και οι πιθανότητες να επιτεθεί και να δαγκώσει άσχημα -ακόμα και αν υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν έχει αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά-, είναι τεράστιες.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε παιδιά, όταν τα δεύτερα έπεσαν επάνω στο κατοικίδιο για να το αγκαλιάσουν, να παίξουν ή απλά να το τρομάξουν όσο εκείνο κοιμόταν.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν θελήσουμε να ξυπνήσουμε τον σκύλο μας, είναι να του μιλήσουμε, λέγοντας απλά το όνομά του. Χωρίς φωνές φυσικά.