, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να πάρεις χρυσόψαρο για κατοικίδιο

Τα χρυσόψαρα αποτελούν την εύκολη λύση για ζωάκι στο σπίτι, καθώς και δίνουν την αίσθηση στα παιδιά πως φροντίζουν ένα πλάσμα και δεν απαιτούν ούτε πολλή φροντίδα ούτε ιδιαίτερη προσοχή.

Όμως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε το ζήτημα του κατοικίδιου και να γνωρίσουμε πραγματικά τι υφίστανται αυτά τα ζώα.

Η σκληρή αλήθεια φτάνει σε εμάς από ερευνητές και ζωολόγους του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι μας προτρέπουν να βάλουμε τέλος στα μαρτύριο που ζουν αυτά τα πλάσματα.

Τα χρυσόψαρα δεν γεννήθηκαν για να ζουν σε γυάλα. Και κυρίως σε γυάλες τέτοιου μεγέθους. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα χρυσόψαρο υπό κανονικές μπορεί να ζήσει 25 χρόνια, αγγίζοντας τα 30 εκατοστά σε μέγεθος.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όντας κλεισμένα στη γυάλα, τα ζώα αυτά βιώνουν αφόρητους πόνους καθώς οι συνθήκες αυτές βάζουν φρένο στην ανάπτυξή τους.

Τα ψάρια αυτά μένουν μικρά επειδή εμείς το επιβάλλουμε. Τα οδηγούμε συνεπώς σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα μέσα στις στρογγυλές γυάλες που αλλοιώνουν την εικόνα του έξω κόσμου, δημιουργώντας στα ψάρια έντονο στρες.

Πολλές φορές καταλήγουν νεκρά ακόμα και από έντονο άγχος, καθώς τα παιδιά τείνουν να κολλούν το πρόσωπό τους στη γυάλα «πειράζοντας» τα χρυσόψαρα.