01:42, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

Εννέα σημάδια που προειδοποιούν την λιποθυμία

Η λιποθυμία συμβαίνει, όταν μειώνονται απότομα τα επίπεδα αίματος ή οξυγόνου ή και των δύο στον εγκέφαλο, λόγω πτώσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Το 35% των ανθρώπων εκδηλώνουν ένα λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για αυτό τον λόγο ετοιμάσαμε μια λίστα με σημάδια που προειδοποιούν ένα λιποθυμικό επεισόδιο:

  1. Ζάλη: Συνήθως συμβαίνει όταν σηκωθείτε απότομα ενώ ήσασταν για πολύ ώρα ξαπλωμένοι. Το αίμα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και μόλις σηκωθείτε πέφτει απότομα λόγω της βαρύτητας. Καθώς το αίμα απομακρύνεται από τον εγκέφαλο όταν είστε σε όρθια στάση, πέφτει η αρτηριακή πίεση και αρχίζετε να λιποθυμάτε.
  2. Βλέπετε σημάδια: Τα μάτια συχνά δίνουν την πρώτη ένδειξη λιποθυμίας. Λόγω της πίεσης, τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών είναι τα πρώτα, που επηρεάζονται από την κακή κυκλοφορία του αίματος.
  3. Υπεραερισμός: Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου, δίνει εντολή για γρηγορότερη αναπνοή.
  4. Τρέμουν τα δάχτυλα ή τα χείλη: Καθώς μειώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, πέφτουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθετε τρέμουλο ή μούδιασμα στα άκρα, ειδικά στα δάχτυλα και στα χείλη.
  5. Θερμοκρασία: Όταν πρόκειται να λιποθυμήσει κάποιος, είναι πιθανό να αισθανθεί μία αίσθηση θερμότητας να κατακλύζει το σώμα του. Αυτό που πραγματικά αισθάνεστε είναι γρήγορη αύξηση της ροής του αίματος, καθώς η καρδιά αντισταθμίζει την έλλειψη αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο.
  6. Σωληνοειδής όραση: Είναι η κατάσταση κατά την οποία το οπτικό πεδίο είναι τόσο στενό σαν να βλέπει κανείς μέσα από έναν σωλήνα χάνοντας την περιφερειακή όραση και διατηρώντας μόνον την κεντρική. Είναι σημάδι πτώσης της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.
  7. Πολύωρη ορθοστασία: Όταν στέκεστε, η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να αντλήσει αίμα για τον εγκέφαλο. Επειδή το αίμα κατευθύνεται προς τα χέρια και τα πόδια όσο είστε όρθιοι, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα αίματος όταν είστε όρθιοι για μεγάλα διαστήματα.
  8. Ναυτία: Αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και καταστάσεων, αν όμως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως η σωληνοειδής όραση ή ο υπεραερισμός, καθίστε ή ξαπλώστε και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  9. Μπλε απόχρωση επιδερμίδας: Οι αργοί και αδύναμοι παλμοί καρδιάς δείχνουν ότι το αίμα δεν φτάνει στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να είναι χλωμή και κάποιες φορές ελαφρώς μπλε.

Πηγή: Onmed.gr