Η βασική διαφορά μεταξύ γυναικείου και αντρικού μυαλού

Δεκάδες έρευνες έχουν λάβει χώρα με κεντρικό άξονα τη διαφορετική δομή και αντίδραση στα ερεθισμάτων των εγκεφάλων των δύο φύλων, με ακόμα μία να έρχεται να αποδείξει πως εντέλει οι δύο πλευρές έχουν και διαφορά ηλικίας.
Αμερικανική έρευνα που παρουσιάζεται στο mindbodygreen.com και στην οποία συμμετείχαν 200 άνδρες και γυναίκες εθελοντές, θέλει τον γυναικείο εγκέφαλο να μένει 3,8 χρόνια νεότερος από τον ανδρικό.
Πράγμα που σημαίνει ότι τα θηλυκά χαίρουν «κοφτερού» μυαλού και καλής εγκεφαλικής υγείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αρσενικά ακόμα κι αν πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν την ίδια ακριβώς ηλικία.
Όπως αποδείχτηκε με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων, ο μεταβολισμός του γυναικείου εγκεφάλου παραμένει αποτελεσματικός για πιο πολλά χρόνια, καθώς καταφέρνει να αξιοποιεί σωστά τη γλυκόζη σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Κάτι που οδηγεί μοιραία σε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσο τα χρόνια περνούν.
Το γεγονός πως χάρη στον εγκέφαλό τους καταλήγουν να ζουν περισσότερα χρόνια, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό τους στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με τη γήρανση. Έτσι, τα θηλυκά εμφανίζουν συχνότερα άνοια ή Αλτσχάιμερ σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών.
Στην ουσία, σαφώς, πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μιας και οι άνδρες στατιστικά πάντα φεύγουν από τη ζωή μερικά χρόνια νωρίτερα.
Πηγή: Limeandlife.com