Κατάθλιψη: Πιο συχνή στις γυναίκες
Η κατάθλιψη, ως κυριολεκτικό κλινικό γεγονός κι όχι ως απλή κοινωνική λέξη αναφοράς, βυθίζει στην απελπισία μία στις επτά γυναίκες και περίπου έναν στους έντεκα άνδρες. Η νόσος εμφανίζει πολλά κοινά συμπτώματα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και διαφορετικά προβλήματα.
Στο γυναικείο φύλο για παράδειγμα, κυρίαρχο στοιχείο στην κατάθλιψη είναι η επαναληψιμότητα στην εμφάνιση της νόσου και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Δηλαδή, από τις γυναίκες που θα νοσήσουν για πρώτη φορά, οι 2 στις 3 θα εμφανίσουν ξανά υποτροπές, που μπορεί να φτάσουν από μία έως και έξι φορές σε όλη τη διάρκεια της ζωή τους.
Στους άνδρες, πάλι, βασικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι ότι μπορεί να «μεταμφιέζεται» περισσότερο και να καλύπτεται κάτω από άλλα προβλήματα, όπως π.χ. κάτω από τη σεξουαλική ανικανότητα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τα ακριβή ποσοστά πληθυσμιακής εμφάνισης της νόσου στο ανδρικό φύλο.
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην Ψυχική Φροντίδα (psychikifrontida.gr), εξηγεί:
«Ο καταθλιπτικός ζει ένα είδος πρόωρου ψυχικού θανάτου. Είναι, δηλαδή, σαν να έχει πεθάνει. Ακούγεται κάπως τραγικό, αλλά κάπως έτσι είναι δυστυχώς… Ο καταθλιπτικός νιώθει σαν να έχει πεθάνει η ψυχή του, ενώ το σώμα του είναι ακόμα εκεί». Στην αναζήτηση βοήθειας, η δυσκολία είναι στο πρώτο βήμα της επαφής με τον ειδικό, ενώ μετά ο ενδιαφερόμενος θα βρει την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζεται στη μάχη του ενάντια στην κατάθλιψη.