, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Λάβρος ο Πολάκης κατά του «Παπαγεωργίου»

Της Έλενας Καραβασίλη

Επιχείρηση για την άλωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση. Με συγκεκριμένες τακτικές,  νοοτροπία καθεστώτων, που κατέρρευσαν και καταδικάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, αλλά… αριστερή φρασεολογία (προφανώς για εσωτερική κατανάλωση) το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αποσυντονίσει το μοναδικό –ίσως- νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, που λειτουργεί, σαν καλοκουρντισδμένη μηχανή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε απερίφραστα ότι «θεωρεί το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου «κλειστό κλαμπ του παρελθόντος» στο οποίο πρέπει να μπεί «Τέλος».

Το υπουργείο στην επιθυμία του να αλλάξει τον τρόπο ορισμού του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, έστειλε νέο κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο αναφέρεται ρητά, ότι ο ορισμός, πλέον, του γενικού διευθυντή, περιέρχεται στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης, όπως άλλωστε, γίνεται για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων.

Η κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν από 18 χρόνια – μεταξύ του Ιδρύματος και του ελληνικού Δημοσίου – και είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Η σύμβαση αυτή, δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Είναι αντισυνταγματικό. Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έχουμε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα», εξηγεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Βασίλης Παπάς. Ο κ. Παπάς λέει χαρακτηριστικά, πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει άτομο δικής της επιλογής, «έτσι ώστε να μπορεί να διευθύνει το Παπαγεωργίου».

Ο κ. Πολάκης ήταν κατηγορηματικός.  Απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα, που του έθεσε η Karfitsa «γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου, το οποίο έχετε παραδεχθεί δημόσια, πως είναι από τα καλύτερα στη χώρα» , με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο:

«Θα μιλήσουμε στο γήπεδο της πράξης. Πελατειακά συστήματα και κλειστά κλαμπ του παρελθόντος δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. ΤΕΛΟΣ».

Η απόφαση της κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του ιατρικού κόσμου. «Ο στόχος δεν είναι άλλος από την τοποθέτηση γενικού διευθυντή της επιλογής του υπουργού Υγείας ώστε το νοσοκομείο-πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, να μετατραπεί σε κομματικό βιλαέτι για κάθε είδους ρουσφέτια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος την παρέμβαση του υπουργείου. «Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν υιοθετήσει το μοντέλο Παπαγεωργίου, για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται η πολιτική καθοδήγηση των νοσοκομείων, που δεν υπάρχει κανέναν λόγος να διοικούνται με πολιτικά κριτήρια. Την ώρα που επιχειρείται αυτή η παρέμβαση, βλέπουμε να διοικούν ανύπαρκτα νοσοκομεία στην Πάτρα άνθρωποι που έχουν ποινικές ευθύνες, έχουμε δει ανθρώπους που δε διαθέτουν ούτε τα τυπικά προσόντα να διορίζονται στη Σαντορίνη κ.ο.κ. Κατά συνέπεια το Παπαγεωργίου, που δεν έχει κομματική διοίκηση και αποδεδειγμένα λειτουργεί καλύτερα, ενοχλεί», τόνισε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ..

 «Η όρος της σύμβασης ήταν η ασφάλειά μας»

Να… πρυτανεύσει η λογική, ευελπιστεί η διοίκηση του νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με το μέλος του Δ.Σ. Ζωή Παπαγεωργίου να υπογραμμίζει πως «Η σύμβαση που είχε υπογράψει το Ίδρυμα με το ελληνικό Δημόσιο, συμπεριελάμβανε ως όρο ο διευθυντής να προσλαμβάνεται από το Δ.Σ.. Αποτελείται δηλαδή από  τρία μέλη υποδεικνυόμενα από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, τρία οριζόμενα από τον υπουργό Υγείας και ένα υποδεικνυόμενο από τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κανονισμός τώρα διαφοροποιείται με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό»

«Ότι νόμο και να βγάλει, είναι παράνομος»

Ο Βασίλης Παπάς είναι πρόεδρος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου τα τελευταία εννιά χρόνια. Στα 18 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου, υπήρχαν δύο πρόεδροι, ο κ. Παπαγεωργίου και στη συνέχεια ο κ. Παπάς. «Όταν κάθε δύο ή τρία χρόνια αλλάζει η διοίκηση, όπως συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία, μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται με 2.000 εργαζόμενους και 60.000 τ.μ., σηκώνονται και φεύγουν. Δεν υπάρχει χρόνος να αφομοιώσουν τις ανάγκες των νοσοκομείων και να προτείνουν λύσεις. Αυτή είναι και η κατάρα των νοσοκομείων, οι διοικητές αισθάνονται τον εαυτό τους ως προσωρινό. Ο κ. Πολάκης λοιπόν θέλει να ελέγξει το Παπαγεωργίου, παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχτεί πως είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία. Αντί λοιπόν να το μιμηθεί, προσπαθεί να το καταστρέψει. Δεν υπάρχει καμία λογική. Η απόφασή του δεν είναι σύννομη όμως, διότι για να τροποποιηθεί ένα συμβόλαιο πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη. Ότι νόμο και να βγάλει, είναι παράνομος», υπογράμμισε ο κ. Παπάς.

Καθότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανήκει στην 3η ΥΠΕ και καλύπτει μεγάλο όγκο των εφημεριών, ζητήσαμε και την τοποθέτηση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Κίρκου ο οποίος απάντησε πως «έχω μία υπεύθυνη θέση, δε γίνεται να σχολιάσω για ότι μπορεί να έχω ακούσει. Στη δική μας αρμοδιότητα είναι μόνον οι εφημερίες του Παπαγεωργίου».