, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Μπορεί ένα γλυκό να σε κάνει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες;

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ένα πλούσιο σε θερμίδες, άρα παχυντικό επιδόρπιο, μπορεί να μην είναι τόσο επιβαρυντικό για τη σιλουέτα σας, αρκεί να το φάτε με τη σωστή σειρά.

Ερευνητές στις ΗΠΑ τοποθέτησαν ένα υγιεινό και ένα λιγότερο υγιεινό επιδόρπιο (φρέσκα φρούτα, τσιζκέικ) στην αρχή ή στο τέλος της σειράς των φαγητών στο εστιατόριο ενός πανεπιστημίου.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι επισκέπτες του εστιατορίου επέλεγαν πρώτο το επιδόρπιο, έκαναν στη συνέχεια πιο υγιεινές επιλογές σε ό,τι αφορούσε το κυρίως πιάτο και τα συνοδευτικά του, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν τελικά λιγότερες θερμίδες από εκείνους που επέλεγαν στην αρχή τα φρέσκα φρούτα.

Ο Μάρτιν Ρίμαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ανέφερε ότι «Πιστεύουμε ότι τα άτομα που επέλεγαν στην αρχή το φορτωμένο με θερμίδες επιδόρπιο έκαναν μετά πιο υγιεινές επιλογές στο κυρίως πιάτο προκειμένου να αντισταθμίσουν τη… γλυκιά ατασθαλία» . Αντιθέτως, όσοι επέλεγαν αρχικώς το υγιεινό επιδόρπιο πιθανώς σκέφτονταν ότι έκαναν την καλή τους πράξη για το σώμα τους ώστε να αξίζουν ένα κυρίως πιάτο με πολλές θερμίδες.

Ο συγγραφέας της μελέτης δρ Ντέιβιντ Φλόρες και οι συνεργάτες του μελέτησαν 134 άτομα που έφαγαν στο εστιατόριο και είδαν ότι όσα εξ αυτών επέλεξαν στην αρχή το τσιζκέικ λεμονιού κατανάλωσαν τελικά 30% λιγότερες θερμίδες από εκείνα που επέλεξαν στην αρχή φρέσκα φρούτα. Συγχρόνως τα άτομα που επέλεξαν το τσιζκέικ στην αρχή της σειράς των φαγητών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να επιλέξουν μετά πιο ελαφρύ κυρίως γεύμα σε σύγκριση με εκείνα που επέλεξαν το τσιζκέικ στο τέλος της σειράς των φαγητών.

Πηγή: Onmed.gr