, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Μπορεί η μπύρα να είναι παυσίπονο;

Το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό, μπύρα, παρασκευάζεται από νερό, κριθάρι, λυκίσκο και μαγιά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων διαλυτές φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και το φολικό οξύ.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μπύρα κάνει καλό στην συνολική υγεία και προστατεύει από πολλές ασθένειες. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση 18 μελετών από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μπύρα είναι πιο δραστικό παυσίπονο από την παρακεταμόλη, τη βάση των πιο διαδεδομένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η κατανάλωση μπύρας αυξάνει την περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ κατά 0,08% και προσφέρει «μέτρια έως και μεγάλη μείωση της έντασης του πόνου».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι ένα αποτελεσματικό αναλγητικό που παρέχει κλινικά σημαντική μείωση των επιπέδων του πόνου, πράγμα που θα μπορούσε να εξηγήσει την κατάχρηση αλκοόλ σε άτομα με χρόνιους και επίμονους πόνους, παρά τις πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε εάν το αλκοόλ μειώνει το αίσθημα του πόνου επειδή επηρεάζει τους συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου ή επειδή ελαττώνει το άγχος.

Πηγή: Onmed.gr