fbpx

, Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Νοστιμότατα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα, μαζί με τους κουραμπιέδες, είναι στη χώρα μας το… σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Το νοστιμότατο αυτό γλυκό έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα, στη «μακαρία», ένα κομμάτι άρτου που μοίραζαν μετά τις κηδείες, στο οποίο αργότερα προστέθηκε και μέλι.
Όπως και να έχει, μία πιατέλα μελομακάρονα στο σαλόνι μας, προαναγγέλλει με τον πιο γλυκό τρόπο τις γιορτές που έρχονται!
Υλικά
Για τη ζύμη:

  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο (440 ml)
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 850 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)

Για το σιρόπι:

  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη
  • 1,5 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι μέλι

Για να πασπαλίσουμε τα μελομακάρονα:

  • 200 γραμμάρια καρύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι η ζύμη να γίνει μέτρια σφιχτή.
Παίρνουμε από το ζυμάρι μία μπαλίτσα μεγέθους μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα ωοειδές και πλατύ (με αυτή την ποσότητα ζυμαριού πλάθουμε μικρό μελομακάρονο, αν θέλουμε μεγαλύτερο, χρησιμοποιούμε περισσότερη ζύμη) και χαράζουμε λίγο την επάνω πλευρά του με ένα πιρούνι. Τα ψήνουμε στη συνέχεια στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 – 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά (το ιδανικό είναι να τα αφήσουμε για τουλάχιστον 6 ώρες) και στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το σιρόπι αρχίσει σιγά σιγά να βράζει, ρίχνουμε και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 4 – 5 λεπτά. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ώστε απλά το σιρόπι να διατηρείται ζεστό. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 30 – 40 δευτερόλεπτα (λίγα λίγα κάθε φορά) και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
Ανακατεύουμε το καρύδι με την κανέλα και τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα τα μελομακάρονα.
Αν μας έχει περισσέψει σιρόπι, μόλις τελειώσουμε, το βράζουμε λίγο ακόμα ώστε να δέσει καλά και περιχύνουμε με αυτό τα πασπαλισμένα μελομακάρονα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.