, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Οι ευεργετικές τροφές για τις αρτηρίες

Η στεφανιαία νόσος, μία από τις πιο κοινές μορφές καρδιακής νόσου, είναι ταυτόχρονα και μία από τις πιο επικίνδυνες, καθώς μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή θάνατο. Πρόκειται για μία νόσο που εμφανίζεται όταν η συσσωρευμένη πλάκα στενεύει τα τοιχώματα της αρτηρίας και κατ’ επέκταση τη σωστή ροή αίματος στην καρδιά.
Η πιο σημαντική στη διαχείριση ή την πρόληψη της νόσου είναι η διατροφή. H «Κ» παρουσιάζει λίστα με τρόφιμα φιλικά για τις αρτηρίες, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να παρέχουν.
Αβοκάντο: Αποδεικνύεται ότι τα αβοκάντο είναι υπέροχα όσον αφορά τις αρτηρίες, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή». Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με κάλιο – περισσότερο από μια μπανάνα. Το κάλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και αγγειακής ασβεστοποίησης στις αρτηρίες.
Λιπαρά ψάρια: Ενώ ο μύθος ότι το λίπος είναι κακό για τις αρτηρίες έχει ανατραπεί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους λίπος θα πρέπει να τρώμε. Τα ψάρια είναι εμπλουτισμένα με υγιή λιπαρά, γνωστά και ως ακόρεστα. Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με λιγότερες καρδιακές προσβολές. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει φανεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου.
Ξηροί καρποί: Είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετικοί όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί είναι μια σταθερή επιλογή όταν πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ. Δοκιμάστε αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια – όλα είναι πολύ ψηλά σε μαγνήσιο.
Ελαιόλαδο: Είναι ίσως το πιο δημοφιλές από όλα τα καλά λιπαρά. Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά σας και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καφές: Αυτό το ρόφημα σάς βοηθά να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης ή φραγμένων αρτηριών. Το πράσινο τσάι έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία.
Κουρκουμάς: Περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβών στους αρτηριακούς τοίχους. Τα επίπεδα φλεγμονής έχει αποδειχθεί ότι έχουν άμεση επίδραση στην αρτηριοσκλήρυνση.
Ρόδι: Το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τις φραγμένες αρτηρίες και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών των φρούτων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα.
Μπρόκολο: Είναι γεμάτο φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία της καρδιάς. Τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν, ειδικά στο να αποτρέψουν τις αρτηρίες από το να φράξουν, και προστατεύουν από αγγειακές παθήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ