, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Ποια είναι η συνήθεια που σε κάνει δυστυχισμένο

Η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος νιώθει πλημμυρισμένος από αρνητικά συναισθήματα δεν είναι άγνωστη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ποιος είναι όμως ο κοινός παράγοντας της δυστυχίας αυτής;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του San Diego ,η οποία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων ενός εκατομμυρίου εφήβων, όσοι θεωρούν πως είναι δυστυχισμένοι, ομολογούν πως περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας τους μπροστά από μία οθόνη.

Συγκεκριμένα, οι μονίμως online σε εφαρμογές των smartphones, μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ή video games, δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε αντίθεση με εκείνους που ξοδεύουν ελάχιστες ώρες σε παρόμοιες εφαρμογές.

Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε πως εκείνοι που περνούν περισσότερες ώρες με φίλους, γυμνάζονται, κάνουν αθλήματα, εκκλησιάζονται, διαβάζουν ή απλά κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι, είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αντιθέτως, έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, παίζουν video games, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλάσσουν μηνύματα, κάνουν video chat ή παρακολουθούν τηλεόραση, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα δυστυχίας στους νέους ξεκίνησαν να αυξάνονται δραματικά το 2012, τη χρονιά που τα smartphones και οι εφαρμογές τους γνώρισαν την απόλυτη «άνθιση».