00:21, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν το νούμερο ένα ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως στο σεξ. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτραπούν.

Τα πιο συχνά και επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Μολύνει άνδρες και γυναίκες ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Η λοίμωξη μπορεί να υπάρχει και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή ορατά σημάδια στο σώμα.

Γονόρροια

Μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Σύφιλη

Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, άλλα συμπτώματα είναι η διόγκωση των λεμφαδένων, ο πυρετός, η κόπωση ή απώλεια μαλλιών.

Χλαμύδια

Από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι διαφορετικές από εκείνες του σώματος και μεταδίδονται από τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον έντονο κνησμό.

Ιός AIDS/HIV

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, της κοινής χρήσης συρίγγων, ή από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Πηγή: Iatropedia,gr