07:50, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Ποιο χαρακτηριστικό μειώνει την διάρκεια ζωής μας έως και 10 χρόνια;

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν πολλάκις προσπαθήσει να καταλήξουν σε συμπεράσματα όσον αφορά στους παράγοντες που είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημίου McGill και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes and Endocrinology» προσπάθησε να ερευνήσει την σύνδεση της παχυσαρκίας με το μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Τα πορίσματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς φάνηκε ότι τα παραπανίσια κιλά σε επίπεδο παχυσαρκίας επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής έως και μια δεκαετία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα, αλλά και τη διάρκεια της.

Τα άτομα που από μικρή ηλικία δεν τρέφονται σωστά και λένε «όχι» στην άθληση, είναι εκείνα που είναι περισσότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπα με την παχυσαρκία η οποία έχει συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Κύπρος βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στα παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια.

Ιδιαιτέρως σημαντική για την πρόληψη κατά της παχυσαρκίας είναι η συστηματική γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής, με τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα να ανήκουν στην απαγορευμένη ζώνη.