21:39, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς να μειώσεις τους πόνους στα γόνατα

Τo ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πόνο στο γόνατο παρουσιάζει συνεχώς άνοδο, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών τον βιώνουν σε ετήσια βάση και το ένα τρίτο αυτών επισκέπτονται γιατρό για θεραπεία.

Είτε ο πόνος στο γόνατό σας οφείλεται σε αρθρίτιδα, τραυματισμό ή άλλη αιτία, υπάρχουν απλοί τρόποι να τον μειώσετε και να προλάβετε περαιτέρω βλάβες:

Μην παραλείπετε την προθέρμανση: Είναι σημαντικό να κάνετε εκτάσεις και ζέσταμα πριν την προπόνηση, ειδικά αν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ολοκληρώνετε το ζέσταμα, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις κινήσεις και επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος για να βοηθήσει την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα στους μυς.

Χάστε τα περιττά κιλά: Τα γόνατά σας κουβαλούν μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους σας, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι το επιπλέον βάρος ασκεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις σας.

Αλλάξτε τη διατροφή σας: Δεν υπάρχουν τροφές που θεραπεύουν άμεσα τους πόνους στα γόνατα. Περιλαμβάνοντας όμως συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σας και αποκλείοντας κάποιες άλλες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον πόνο. Είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (σολομός, τόνος, σκουμπρί, ρέγκα), γαλακτοκομικών και πράσινων λαχανικών που είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα οστά. Το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι και τα κεράσια, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Πηγή: Onmed.gr