Τι είναι καλύτερο για τα παιδιά: Σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες;

Όταν η Κάρλι Φέινσταϊν πήγαινε στη Γ ́ Γυμνασίου, ο οδοντίατρός της την έστειλε σε έναν ορθοδοντικό. «Έκλαιγα για τρεις ώρες όταν μου είπε ότι έπρεπε να βάλω σιδεράκια», λέει η Κάρλι, που σήμερα είναι 16 ετών. «Ανησυχούσα για την εμφάνισή μου. Θα ήταν ντροπή». Ωστόσο, όπως και ένας μεγάλος αριθμός εφήβων, η Κάρλι ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι δεν χρειαζόταν να βάλει τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια. Ο ιατρός τής έβαλε διαφανείς νάρθηκες. Η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών υπολογίζει ότι 4,3 εκατ. έφηβοι 17 ετών ή νεότεροι θεραπεύτηκαν στη Βόρεια Αμερική το 2016, μία αύξηση 66% από το 1989.

Όμως, καθώς η τεχνική με τους διαφανείς πλαστικούς νάρθηκες περνάει από τους ενηλίκους στις νεαρότερες ηλικίες, οι ορθοδοντικοί θεραπεύουν περισσότερα παιδιά χωρίς να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά σιδεράκια. Η Align Technology αναφέρει ότι, από το 2013 μέχρι το 2017, οι πωλήσεις των προϊόντων της για εφήβους αυξήθηκαν από περίπου 100.000 σε περισσότερες από 235.000.

Σε αντίθεση με τα μεταλλικά σιδεράκια, οι πλαστικοί νάρθηκες μπορούν να βγουν στην καφετέρια, να τοποθετηθούν στον δίσκο και να πεταχτούν, ένας κίνδυνος που οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

Οι διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι υπάρχουν από το 1970, μπορούν σήμερα να δημιουργηθούν με τη βοήθεια τρισδιάστατων απεικονιστικών μεθόδων και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στον κατασκευαστή μαζί με ακτινογραφίες, φωτογραφίες και μία λεπτομερή συνταγή από τον ορθοδοντικό, στην οποία να συνιστά πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μη ευθυγραμμισμένα δόντια.