, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Τι πρέπει να προσέχετε όταν πίνετε αλκοόλ τον χειμώνα

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με το κρύο είναι επικίνδυνος για την υγεία, προειδοποιούν αμερικανικές έρευνες .

Πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση «πιες ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς»; Αν την πιστεύετε κιόλας, πρέπει να αναθεωρήσετε. Όχι μόνο το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει σε μπελάδες.

Ο συνδυασμός αλκοόλ και έκθεσης στο ψύχος είναι επικίνδυνος  τονίζουν από το Κέντρο Επείγουσας Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο. Αυτό οφείλεται σε τρία χαρακτηριστικά του αλκοόλ: προσδίδει ψευδή αίσθηση ζεστασιάς, μπορεί να μας οδηγήσει σε κακές αποφάσεις και είναι διουρητικό.

Πρόβλημα πρώτο: Προσδίδει ψευδή αίσθηση ζεστασιάς

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παροχή αίματος στο δέρμα. Η αυξημένη αιμάτωση δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς όταν, στην πραγματικότητα, με την αγγειοδιαστολή αποβάλλει ο οργανισμός θερμότητα στο περιβάλλον. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία μειώνεται – κάτι που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Πρόβλημα δεύτερο: Μας οδηγεί σε κακές αποφάσεις

Μία από τις πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ είναι ότι καταστέλλει τις αναστολές μας και μας καθιστά ριψοκίνδυνους. Η επίδραση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παροδικά μας κάνει να νιώθουμε ζέστη, μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στο να γδυθούμε. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο έξω στο κρύο ή, χειρότερα ακόμα, στα χιόνια, κινδυνεύουμε να πάθουμε υποθερμία.

Πρόβλημα τρίτο: Είναι διουρητικό

Πιθανώς έχετε παρατηρήσει πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο συχνότερα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αυτό είναι αναμενόμενο, διότι το αλκοόλ ασκεί διουρητική δράση. Η αυξημένη διούρηση, όμως, επιταχύνει την αφυδάτωση αυξάνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας.

Πηγή:Iatropedia.gr