23:19, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματήσουμε την καφεΐνη

Για πλήθος ανθρώπων, ο καφές είναι απαραίτητο ρόφημα για να ξεκινήσει η μέρα και χωρίς αυτόν νιώθουν ότι δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν για τη δουλειά. Η υπερβολική ποσότητα καφέ, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, γι’ αυτό και πολλοί παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να τον κόψουν. Η μετάβαση στη χωρίς καφέ εποχή πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν παρενέργειες στο σώμα.

Εμείς σας παρουσιάζουμε τέσσερις παρενέργειες της ξαφνικής διακοπής της καφεΐνης:

  • Λιγότερη ενέργεια: Όταν το σώμα σου ξαφνικά αποκόπτεται από την καφεΐνη, αντιδρά μειώνοντας την ενέργεια που έχει και που είχε συνηθίσει να παίρνει μέσω αυτής.
  • Πονοκέφαλος: Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να αλλάζει την ταχύτητα της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνοντάς τη. Αν τη σταματήσεις ξαφνικά, οι πονοκέφαλοι είναι κάτι που έχεις πολλές πιθανότητες να βιώσεις.
  • Επιθυμία για ζάχαρη: Η καφεΐνη επηρεάζει την έκκριση κορτιζόλης του οργανισμού, οπότε η ξαφνική απώλειά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη.
  • Θολούρα: Ακριβώς επειδή η καφεΐνη είναι εθιστική, η πρόκληση θολούρας δεν είναι απίθανο να συμβεί κι αυτό γιατί μπορεί να νιώσεις δυσκολία ψυχολογικά να τη σταματήσεις.