, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δείτε αν έχετε πρόβλημα στύσης από την… ομάδα αίματος σας

φωτο bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας είτε λόγω αυξημένου σωματικού βάρους είτε λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας όπως ο διαβήτης. Όπως αποκαλύπτει όμως μια νέα τουρκική επιστημονική μελέτη, ένας άγνωστος μέχρι τώρα παράγοντας κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανώς η ομάδα αίματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ορντού της Τουρκίας, οι άνδρες που ανήκουν στην ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ είναι έως και τέσσερις φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα στύσης σε σύγκριση με τους άνδρες που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο (μηδέν). Οι άνδρες που ανήκουν στην ομάδα Ο εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 44% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από μελέτη σε 350 άνδρες ηλικίας περίπου 60 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν είχαν εκδηλώσει προβλήματα στύσης, και καθένας από αυτούς έδωσε δείγμα αίματος ώστε να διαπιστωθεί σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν. Οι αναλύσεις των ερευνητών, αναφέρει η μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Italian Urology and Andrology, υπέδειξαν ότι όσοι άνδρες ανήκουν στην ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ είναι τρεις με τέσσερις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα στύσης σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο.
Ενδεικτικά, οι δείκτες στυτικής δυσλειτουργίας στην ομάδα αίματος Α άγγιξαν το 42%, ενώ για την ομάδα Ο ήταν μόλις 16%. Τα αποτελέσματα μάλιστα δεν αλλοιώθηκαν ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλες σημαντικές παραμέτρους που εμπλέκονται στη στυτική δυσλειτουργία, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τέτοια σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη σεξουαλική λειτουργία, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από παλαιότερες έρευνες οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η ομάδα αίματος παίζει ρόλο στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας. Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι πιο σπάνιες στους άνδρες που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο. Οι άνδρες αυτοί τείνουν να έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη, άρα και να κινδυνεύουν λιγότερο από περιορισμένη ροή αίματος τόσο προς την καρδιά όσο και προς τα γεννητικά όργανα.
πηγή onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.