, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η Φινλανδία σχεδιάζει να εξαλείψει τελείως τη χρήση καπνού ως το 2040

Συγκεκριμένα, η φινλανδική κυβέρνηση στοχεύει το 2040 λιγότερο από το 2% των ενηλίκων στη χώρα να καταναλώνουν καπνό σε οποιαδήποτε μορφή, από συμβατικά μέχρι ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η Φινλανδία προσπαθεί να ορίσει το υψηλότερο παγκόσμιο πρότυπο για τις εκστρατείες κατά του καπνίσματος, με ένα φιλόδοξο νέο σχέδιο για την πρακτική εξάλειψη του καπνού στη χώρα μέχρι το 2040.
Συγκεκριμένα, η φινλανδική κυβέρνηση στοχεύει το 2040 λιγότερο από το 2% των ενηλίκων στη χώρα να καταναλώνουν καπνό σε οποιαδήποτε μορφή, από συμβατικά μέχρι ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Σύμφωνα με το CNN, τα ποσοστά των καπνιστών στη Φινλανδία μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως σε άλλες βιομηχανικές χώρες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε μέτρα όπως η απαγόρευση της διαφήμισης καπνού, και η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, το 16% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών στη χώρα είναι καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία του 2013. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθεί μια μείωση 14% μέσα σε μόλις 23 χρόνια.
Οι αρχές της Φινλανδίας ελπίζουν ότι θα επιτύχουν τον στόχο με μία «επαναστατική» προσέγγιση, χρησιμοποιώντας μία «ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κάαρι Πάασο.
Αντίθετα με τη γειτονική Σουηδία, η Φινλανδία δεν θα προωθήσει πιο ήπια προϊόντα που κάνουν λιγότερη ζημιά, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντ’ αυτού, θα προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση όλων των προϊόντων.
«Δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα άλλων πολιτικών που έχουν λιγότερο επιβλαβή προϊόντα», δήλωσε ο Πάασο, σημειώνοντας ότι η προώθηση άλλων προϊόντων θα δημιουργήσει απλώς διαφορετικά προβλήματα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Η Φινλανδία θα χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων την αύξηση της τιμής των τσιγάρων αλλά παράλληλα θα επιβάλλει τέλη αδειοδότησης για τους πωλητές, καθώς και έναν ετήσιο φόρο για την πληρωμή των ελεγκτών που θα εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες, μέτρα που θα οδηγήσουν την τιμή του καπνού σε δυσβάσταχτα επίπεδα.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.