, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ένας ηλικιωμένος ήταν το πρώτο θύμα της γρίπης

Ένας ηλικιωμένος άντρας είναι το πρώτο θύμα της γρίπης για την εφετινή περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρά την συνεχή πληροφόρηση για την ανάγκη εμβολιασμών.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου, την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με βαριές επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τρεις άνδρες ηλικίας 70 έως 72 χρόνων, από τους οποίους ο κατέληξε. Όπως σημειώνεται πάντως και οι τρεις ηλικιωμένοι αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ήταν ανεμβολίαστοι.
Πάντως για την εφετινή περίοδο αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2). Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
Μέχρι στιγμή, από τον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι από τα 197 συνολικά κλινικά δείγματα που προέρχονται από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, τα 3 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον τύπο Α. Το ένα από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε και βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Σημαντικός ο εμβολιασμός
Τη μεγάλη αξία του αντιγριπικού εμβολίου έναντι της εφετινής «μάχης» με τους ιούς της γρίπης, τονίζουν οι επιστήμονες και συστήνουν σε όλους τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες απο χρόνια νοσήματα να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με αυτό καθώς περιορίζει δραστικά τις βαριές επιπλοκές της γρίπης οι οποίες πλήττουν κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.