, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μούδιασμα άκρων: 7 πιθανοί λόγοι

φωτο bigstockphoto

Σίγουρα θα σας έχει συμβεί έστω μία φορά να νιώσετε ότι σας τσιμπάνε καρφίτσες στα χέρια ή στα πόδια, συνήθως αν κοιμηθείτε σε άβολη στάση ή αν κάθεστε σταυροπόδι για αρκετή ώρα.
Πρόκειται για ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά όταν κουνηθείτε λιγάκι, υποχωρεί. Όταν όμως τα μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια είναι συχνά, καλό είναι να το ψάξετε παραπάνω.

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια του μουδιάσματος και της αίσθησης μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια, μπορεί να ρίξει φως στις αιτίες, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Δείτε επτά κοινές αιτίες για το μούδιασμα των χεριών και των ποδιών.
Πιασμένο νεύρο
Ένα πιασμένο νεύρο στον αυχένα ή την πλάτη μπορεί να είναι η αιτία του πόνου ή του μουδιάσματος των χεριών και των ποδιών σας. Ένα νεύρο μπορεί να πιαστεί, όπως λέμε, λόγω τραυματισμού, κακής στάσης του σώματος ή αρθρίτιδας. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.
Ανεπάρκεια βιταμίνης

Αν παρατηρείτε να μουδιάζουν και τα δύο χέρια σας, είναι πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνη Β12. Παράλληλα, μπορεί να νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και να πάσχετε από αναιμία. Η διάγνωση θα γίνει με εξέταση αίματος, προκειμένου να λάβετε αν χρειαστεί συμπληρώματα Β12.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Αν χρησιμοποιείτε πολύ το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να ασκείτε άθελά σας πίεση στο νεύρο του καρπού, με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα. Εάν γίνει τέτοια διάγνωση, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.
Οσφυϊκή στένωση
Η οσφυϊκή στένωση (ή οσφυϊκή σπονδύλωση) είναι η εκφυλιστική κατάσταση όπου μειώνεται το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα οσφυϊκά νεύρα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα συχνά μουδιάσματα και η μυϊκή αδυναμία στα πόδια.
Διαβητική νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια είναι επιπλοκή που προκαλείται από τον διαβήτη και προσβάλλει τα νεύρα. Η λειτουργία των νεύρων επηρεάζεται με αποτέλεσμα να μη μεταδίδουν σωστά τους ερεθισμούς από το σώμα προς τον εγκέφαλο. Στη διαβητική νευροπάθεια προκαλείται μούδιασμα με απώλεια της αίσθησης και οδυνηρό μυρμήγκιασμα στα μέρη του σώματος, που επηρεάζονται από το νεύρο που πάσχει.

Υποθυρεοειδισμός
Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί μπορεί να νιώθετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, κούραση, ευαισθησία στο κρύο, ανεξήγητη αύξηση βάρους, ξηροδερμία και απώλεια μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Αν νιώθετε αδυναμία σε συνδυασμό με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και διπλωπία, αδεξιότητα, διαταραχές ούρησης, πρέπει να ελέγξετε το ενδεχόμενο να πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση θεραπεύει τα συμπτώματα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
πηγή: onmed.gr
bigstock photo
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.