, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Οδοντικά εμφυτεύματα: Η ιδανική λύση στην απώλεια δοντιών

Παρ’ όλη την πρόοδο της οδοντιατρικής επιστήμης τα δόντια χάνονται για τους ίδιους συνήθως λόγους, την τερηδόνα, την παροδοντοπάθεια και τα τραύματα.
Του Μιχαήλ Ηλιόπουλου*
Η κλασσική οδοντιατρική έλυνε για χρόνια το πρόβλημα της απώλειας όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται στην λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων, αφού πλέον η εμπειρία στον τομέα αυτόν είναι πολύ μεγάλη και το κόστος τους έχει περιοριστεί σημαντικά.

Τι είναι όμως το οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις οδοντικές ρίζες, δημιουργώντας ένα στέρεο υπόβαθρο για την κατασκευή μόνιμων σταθερών ή κινητών προσθετικών εργασιών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Στην ουσία, τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι το αντίθετο των μειονεκτημάτων των κλασσικών προσθετικών λύσεων (γέφυρες – οδοντοστοιχίες) και είναι:
■ Βελτιωμένη εμφάνιση και αίσθηση
■ Ευκολότερη ομιλία και μάσηση
■ Βελτιωμένη στοματική υγεία
■ Διάρκεια

Τι επιτυχία έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95% έως 98%. Σημαντικό ρόλο παίζουν η σχολαστική στοματική υγιεινή του ασθενή και ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος για χρόνια μετά την τελική αποκατάστασή τους.

Μπορούν όλοι να βάλουν εμφυτεύματα;

Βασική προϋπόθεση είναι τα υγιή ούλα και το επαρκές οστό. Με την κλινική και ακτινολογική εξέταση (νέες τεχνικές απεικόνισης 3D), ο έλεγχος είναι απλός και εύκολος. Προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό βαρέος καπνιστή και συστηματικές νόσους (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ακτινοβολίες κεφαλής τραχήλου, λήψη κορτιζόνης).
Αν σκέφτεστε τα οδοντικά εμφυτεύματα ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο.

Ποια είναι η διαδικασία για την εμφυτευματική αποκατάσταση;

Το πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας για τον εμφυτευματικό ασθενή. Στη συνέχεια, τοποθετείται χειρουργικά στο οστό. Η διαδικασία επούλωσης και οστεοενσωμάτωσης του εμφυτεύματος από τιτάνιο διαρκεί έξι (6) με δώδεκα (12) εβδομάδες.

Είναι επώδυνα τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία. Οι πιο πολλοί ασθενείς χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία λιγότερο επώδυνη και ενοχλητική μετεγχειρητικά από μια απλή εξαγωγή δοντιού. Χορηγείται αντιβίωση για πέντε μέρες και ήπια παυσίπονα για μία ή δύο μέρες.
Για τους ιδιαίτερα αγχώδεις ασθενείς υπάρχει δυνατότητα η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων να γίνει με ολική αναισθησία ή με μέθη.
*O κ. Μιχαήλ Ηλιόπουλος είναι στοματογναθοπροσωπικός χειρουργός