, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πέτρες στα νεφρά: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

φωτο bigstockphoto.com

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές, κρυσταλλικές μάζες που σχηματίζονται όταν μειώνεται δραστικά ο όγκος παραγόμενων ούρων και/ή όταν υπάρχει στα ούρα περίσσεια υπολειμματικών ουσιών.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους είκοσι ανθρώπους θα εμφανίσει πέτρες στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή του, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως νεφρολιθίαση.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συμβάλλουν στον ανάπτυξη της νεφρολιθίασης;
Πέτρες στα νεφρά μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις ή που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα είναι πιο επιρρεπή. Αρχικά, οι πέτρες στα νεφρά είναι συνηθέστερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες, με συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης τα 20-49 έτη.
Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης ότι σχετίζεται με τις πέτρες στα νεφρά, επομένως απαιτείται έλεγχος του σωματικού βάρους ώστε ο δείκτης μάζας σώματος να παραμένει μέσα στα φυσιολογικά όρια. Ακόμη, πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν πέτρες στα νεφρά σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης.
Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού είναι δύο ακόμη παράγοντες που συνδέονται με τις πέτρες στα νεφρά.
Οι πέτρες στα νεφρά εντοπίζονται με εφαρμογή υπερήχου, ενδοφλέβιας ουρογραφίας ή αξονικής τομογραφίας.
Οι πέτρες στα νεφρά συχνά απορρίπτονται αυτόματα από τον οργανισμό χωρίς να προκαλούν προβλήματα, σε περίπτωση όμως που δεν συμβεί αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί –αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο– λιθοτριψία ή χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνσή τους.
Πηγή: medicinenet.com

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.