, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ καλίου και υψηλής πίεσης στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γονίδιο που ονομάζεται WNK1, ευθύνεται για τις επιδράσεις του καλίου στην υψηλή πίεση, καθώς όπως αναφέρουν, ο τρόπος με τον οποίο το κάλιο επεμβαίνει στη δράση του γονίδιου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
Έτσι, σε μια νεότερη εργασία που διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσαν νέα ευρήματα σε αυτή τη σχέση.
Πάνω από 3.000 συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογήθηκαν καθώς προσελάμβαναν καθημερινά μια καθορισμένη ποσότητα καλίου στη διατροφή τους και ταυτόχρονα οι ειδικοί μετρούσαν τη δραστηριότητα του γονιδίου WNK1, ώστε να διαπιστώσουν αν το συγκεκριμένο γονίδιο είναι τελικά υπεύθυνο για τη σχέση του καλίου με την αρτηριακή πίεση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τέξας στηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr και προσθέτουν νέα στοιχεία στις γνώσεις των ειδικών για τη σχέση καλίου και πίεσης.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κοινό καλό θα είναι να αυξάνει την ποσότητα καλίου στη διατροφή του μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα αλατιού, δηλαδή χλωριούχου νατρίου.
Ως εκ τούτου, μπανάνες, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, και άλλα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο ενδείκνυνται για μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.